Americas - 17 september 2019 - Aandelen

Handelsconflict bepalende factor rentebeleid Fed

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal zijn belangrijkste rentetarief woensdag naar verwachting met opnieuw 25 basispunten verlagen, maar omdat dit inmiddels grotendeels is ingeprijsd, gaat het de markt meer om wat de Amerikaanse centrale bank hierna zal doen, en of er de komende tijd nog een renteverlaging in het vat zit. Dit is de verwachting van door ABM Financial News geraadpleegde economen.

Eind juli werd de federal funds rate voor het eerst in ruim tien jaar verlaagd, tot de huidige bandbreedte van tussen de 2,00 en 2,25 procent. Dat werd door de markt vooral gezien als een zogeheten ‘insurance cut’, een verlaging ter ondersteuning van de Amerikaanse economie in een onzekere tijd vanwege de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China en de mondiale groeivertraging door andere factoren, waaronder Brexit. Ook hoopt de Fed de inflatie een impuls te geven.

De verwachte verlaging woensdag naar 1,75 tot 2,00 procent is voor ruim 65 procent ingeprijsd. Door de recente ontspanning in het Amerikaans-Chinese handelsconflict is een verlaging met 25 basispunten niet langer volledig ingecalculeerd. Ruim 34 procent van de markt speculeert erop dat de Fed de rente handhaaft. Daar ging eind augustus vrijwel niemand van uit.

Volgens valutahandelaar Camille Faber van valutabroker Ebury vraagt de huidige macro-economie van de Verenigde Staten ook niet per se om een verlaging van het belangrijkste rentetarief. “Het punt is dat het rentebeleid veel invloed lijkt uit te oefenen op het handelsconflict met China. De Amerikaanse president Donald Trump heeft bij herhaling zijn ongenoegen geuit over de hoogte van het rentetarief en kan er bij een in zijn ogen tegenvallend besluit voor kiezen om de druk op China verder op te voeren, om via die route de Fed te dwingen de negatieve gevolgen daarvan op te vangen met een verlaging van de rente”, aldus Faber. Dat gebeurde eerder al na de renteverlaging van de Fed eind juli.

Faber schat in dat de markten woensdag dan ook vooral uitkijken naar de reactie van Trump. Voorzitter Jerome Powell van de Fed benadrukte onlangs nog dat de politiek geen invloed heeft op het monetaire beleid.

Mocht de centrale bank zich milder opstellen dan verwacht, dan komt de dollar mogelijk verder onder druk te staan. Blijkt de Amerikaanse centrale bank minder verruimingsgezind, bijvoorbeeld door de rente wel met 25 basispunten te verlagen maar ook aan te geven dat het daar dit jaar bij blijft, dan kan de euro zomaar dalen richting de 1,08 dollar, aldus Faber. De euro/dollar verhandelde dinsdagmiddag op 1,1041.

Naast het rentebesluit komt de Fed woensdagavond ook met de nieuwe dot plot met voorspellingen van de beleidsmakers over het toekomstige pad van de rentestanden. Of er nog meer verlagingen in het vat zitten, moet daaruit duidelijk worden.

“De dot plot laat waarschijnlijk zien dat er binnen het beleidscomité een grotere bereidheid is om verder te verlagen maar vooral als herijking van de rente en niet om een langdurige verruimingscyclus te starten”, aldus Bank of America.

En dat kan volgens economen van RBC Capital Markets weleens een tegenvaller zijn voor de markt. Momenteel rekent ruim 50 procent van de markt op een verdere verlaging van de rente in de komende maanden. De vraag is daarom meer wat er in 2020 gebeurt. RBC verwacht dat de Fed volgend jaar een pauze inlast, terwijl de markt verdere renteverlagingen niet uitsluit.

Economen van Goldman Sachs verwachten überhaupt niet dat de Fed woensdag opeens met een heel andere boodschap komt dan de afgelopen tijd. Voorzitter Powell benadrukte onlangs nog in een vraag-en-antwoordsessie in Zwitserland dat de Amerikaanse economie goed draait door de maatregelen die de Fed heeft genomen, en dat hij geen recessie verwacht. Daarbij zal de centrale bank op een gepaste manier ingrijpen om de economie en inflatie te ondersteunen wanneer dit nodig is.

Hoewel er weer wat schot in de zaak zit in de handelsbesprekingen tussen Washington en Beijing, is er inmiddels wel een nieuwe onzekere factor: de stijgende olieprijs door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De markt zal ook letten op wat Powell daarover woensdag zal zeggen.

Het rentebesluit van de Federal Reserve wordt woensdagavond om 20:00 uur bekendgemaakt, met aansluitend de dot plot en nieuwe economische ramingen. Vanaf 20:30 uur houdt Powell zijn toelichtende persconferentie.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.