Nederland - 5 mei 2021 - Beursbrink

‘Goudprijs 200 dollar lager tegen eind dit jaar’

door STIJN

De vooruitzichten op de goudmarkt zijn niet al te denderend. Volgens Capital Economics gaat de goudprijs vallen naar 1.550 – 1.600 dollar per troy ounce tegen het einde van dit jaar ondanks de grotere appetijt naar fysiek goud in India en China. Met andere woorden, een koersdaling van 200 dollar de komende 7 maanden. 

Er is een duidelijke trend merkbaar op de goudmarkt, namelijk dat de vraag naar fysiek goud vanuit India en China aan het toenemen is. Echter verwacht Capital Economics niet dat deze ‘rebound’ in de vraag naar goud een verdere daling van de goudprijs gaat tegenhouden.

De ‘bearish’ houding van Capital Economics is een beetje bizar, vooral gezien de goudprijs aan het stijgen is richting 1.800 dollar. Daarenboven blijkt uit gegevens van het eerste kwartaal van dit jaar dat de vraag naar fysiek goud in China en India aan het stijgen is. De vraag naar het edelmetaal in de vorm van juwelen, munten en baren is er bijna hersteld tot het niveau van in 2019.

India’s import van goud heeft zelfs het hoogste niveau bereikt sinds het jaar 2013. Adam Hoyes, econoom bij Capital Economics, beaamt dat goud opnieuw erg in trek is. Maar hij benadrukte ook dat dit niet zal verhinderen dat de goudprijs de komende maanden zal gaan dalen.

Strong consumer demand for physical gold has offset some of the fall in demand for gold-backed investment products in recent months. But we don’t think this poses much of a risk to our forecast for the gold price to fall this year.

Drie redenen

Hij ziet drie redenen waarom de goudprijs opnieuw zal gaal dalen. Ten eerste schrijft hij de huidige prijsstijging toe aan het feit dat goud nu laag noteert. Hij verklaart dat beleggers goud kopen, niet omdat het nog hard gaat stijgen, maar simpelweg omdat het vrij ‘goedkoop’ is.

Ten tweede verwacht Hoyes niet dat de Indiase vraag naar goud zal blijven aanhouden. Het is volgens hem een tijdelijk fenomeen dat na enkele maanden zal verdwijnen. Ten laatste denkt hij dat de stijgende rentevoeten in de Verenigde Staten en de duurdere dollar een negatieve impact zullen gaan hebben op de goudmarkt waardoor de prijzen onder druk zullen komen te staan.

Bronnen: Kitco

Foto: Linda Hamilton – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.