Nederland - 21 september 2021 - Beursbrink

Zorgen Evergrande Group doen goudprijs stijgen

door STIJN

Goud is opnieuw in trek door de zorgen omtrent China Evergrande Group. De vastgoedreus zit in moeilijke papieren door een schuldenberg van bijna 300 miljard dollar en dalende verkopen. Daarenboven zullen ze deze week interesten op hun obligaties moeten betalen en dat lijkt niet mogelijk te gaan zijn. Beleggers parkeren hun geld opnieuw in het ‘veilige’ goud.

De goudprijs zit weer in de lift. En dat is niet verwonderlijk gezien beleggers en investeerders bang zijn voor een slechte afloop omtrent het vastgoedbedrijf China Evergrande Group, dat bij een faillissement een schokgolf kan veroorzaken. Bob Haberkorn, strateeg bij RJO Futures, benadrukt dat goud zich effectief als goud gedraagt. Namelijk dat het wordt opgepikt door beleggers uit angst voor nare gevolgen van de problemen van Evergrande Group op de aandelenmarkten.

Gold is actually acting as gold. It’s getting flight-to-safety buying due to concerns how bad we’re actually getting with news over the weekend out of China. If there’s a complete fallout, it’s going to reverberate over the markets.

Men kijkt vol spanning uit naar de interesten die Evergrande Group moet betalen aan zijn obligatiehouders deze week. Alsook wat Chinees president Xi Jinping van plan is te doen, namelijk financiële ondersteuning bieden en het noodlijdende bedrijf helpen of alles zijn beloop laten gaan.

Schokgolf?

Verschillende grote Amerikaanse financiële instellingen hebben connecties met Evergrande Group. Een faillissement zou dus niet betekenen dat de schade enkel in China blijft. Men vreest voor een domino-effect dat een schokgolf zal teweegbrengen op de financiële markten.

De vraag is of de angst op de markten terecht is? Enerzijds is Evergrande Group nog niet failliet, anderzijds weet men niet wat de gevolgen zullen zijn mocht het effectief gebeuren. Volgens de analisten van S&P Global Ratings zou een faillissement helemaal geen problemen geven.

Bronnen: Bloomberg – Gulf Business

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.