Nederland - 22 februari 2022 - Beursbrink

UBS verwacht lagere goudprijs tegen eind dit jaar

door STIJN

Hoewel de goudprijs momenteel hard aan het stijgen is door de escalatie in Oekraïne, verwacht zakenbank UBS dat de recente stijging van korte duur zal zijn. Analist Joni Teves voorspelt dat de goudprijs tegen het einde van dit jaar zal gaan dalen richting 1.600 dollar. Dat zou te maken hebben met de hogere rentes in de Verenigde Staten van Amerika.

Goud staat momenteel boven de 1.900 dollar per ounce, dat hebben we niet meer gezien sinds september 2020. Na een lange periode van horizontale bewegingen, weet de goudprijs dan toch uit te breken. De hoofdoorzaak voor de stijging van de afgelopen weken, komt vanuit Rusland. President Putin heeft de druk namelijk opgevoerd op het Westen rond Oekraïne.

President Poetin heeft verklaard twee Oekraïnse steden uit de Donbass regio te erkennen als onafhankelijke volksrepublieken en heeft er zelfs ‘vredestroepen’ geplaatst. Poetin sprak de pers toe en zei dat hij deze beslissing veel eerder had moeten maken, toen hij het Krim annexeerde in 2014.

I deem it necessary to make a decision that should have been made a long time ago to immediately recognize the Donetsk (DPR) and Lugansk (LPR) People’s Republics.

Daling?

Deze acties van president Poetin verhogen de druk op het westen, Brits premier Johnson beschouwt dit zelfs als de start van de invasie van Oekraïne. De goudprijs maakte een forse stijging na bekendmaking van het nieuws. Ondanks de opwaartse trend en de oorlogsspanningen tussen Rusland en het Westen, verwacht UBS analist Joni Teves een lagere goudprijs eind dit jaar.

Ze ziet het monetaire beleid van de Federal Reserve als grootste risico voor lagere goudprijzen. Een omgeving waar de rentes stijgen en de centrale bank hun beleid normaliseert, is nefast voor de goudmarkt. Hogere rentes betekenen ook aantrekkelijkere Amerikaanse staatsobligaties en dat zou defensieve beleggers kunnen overhalen hun posities in goud om te ruilen.

Bronnen: Eustance Huang – CNBC

Foto: Hamiltonleen – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.