Energy - 1 december 2022 - Beursbrink
door VINCE

Ghana ruilt dollars in voor goud; nu goud kopen?

De Ghanese vicepresident Mahamudu Bawumia meldde recentelijk via Facebook dat de regering daar werkt aan een nieuw beleid om olieproducten te kopen met goud in plaats van met Amerikaanse dollarreserves. Hiermee wil het zoveel de Ghanese valuta beschermen, als de reserves van buitenlandse valuta. 

Ghana’s munteenheid, de cedi, wordt verzwakt door toenemende vraag naar dollars door olie-importeurs, waardoor ook de kosten van levensonderhoud toenemen. Door hun olie met goud in te kopen hoopt het dit probleem en de slinkende deviezenreserves tegelijkertijd te tackelen.

De bruto internationale reserves van Ghana bedroegen eind september 2022 ongeveer $6,6 miljard, wat neerkomt op minder dan drie maanden importdekking. Eind vorig jaar bedroeg deze nog ongeveer $9,7 miljard, volgens Ghana’s regering.

Ghana doelt op verbetering internationale reserves en nationale valuta

Als het nieuwe olie inkoop beleid wordt uitgevoerd zoals gepland voor het eerste kwartaal van 2023, “zal het onze betalingsbalans fundamenteel veranderen en de aanhoudende depreciatie van onze valuta aanzienlijk verminderen”, zei Bawumia.

Het gebruik van goud zou namelijk voorkomen dat de wisselkoers een directe invloed heeft op de brandstof- of energieprijzen, aangezien binnenlandse verkopers niet langer deviezen nodig hebben om olieproducten te importeren.

Het voorgestelde beleid is ongebruikelijk. Terwijl landen soms olie verhandelen voor andere goederen of grondstoffen, gaat het bij dergelijke deals meestal om een ​​olieproducerende natie die niet-oliegoederen ontvangt in plaats van het tegenovergestelde. Ghana produceert juist ruwe olie maar is afhankelijk van invoer voor geraffineerde olieproducten, sinds de enige raffinaderij die er was na een explosie in 2017 werd gesloten.

Dollarhegemonie: het begin van het einde?

De Amerikaanse dollar is de wereldreservemunt. Dat betekent dat de meeste internationale betalingen in dollars worden afgerekend. Met name olie speelt hierin een grote rol. Hoewel Ghana een kleine economie is, is het niet de eerste keer dat dollars worden ingeruild als het gaat om olie inkopen.

Eerder sloten Saudi Arabië en China nog een deal om olie niet meer in dollars af te rekenen, maar in Chinese yuans.

Naast oliehandel neemt de rol van de dollar ook af in andere plekken op de wereld. Begin dit jaar werd natuurlijk Rusland al afgesloten van het internationale betaalverkeer, waardoor ze worden gedwongen om andere middelen dan de dollar te gebruiken. Dat heeft er zelfs toe geleid dat de BRICS landen (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) een initiatief zijn gestart om een eigen reservemunt voor internationale betalingen aan het ontwikkelen zijn.

Nu zal de rol van de dollar niet snel afnemen. We geloven zelfs dat de dollar nog heel lang sterk zal blijven. Dit is te verklaren aan de Dollar Milkshake Theory, die we in dit artikel uitgebreid hebben uitgelegd.

Goud de lachende derde?

Eén ding lijkt in ieder geval duidelijk: op internationaal gebied is er meer onzekerheid. Het is niet alleen maar de dollar die wordt gebruikt in internationale betalingen. Ghana is er een voorbeeld van.

Dat kan er voor zorgen dat goud wellicht een grotere rol gaat spelen. Met vijfduizend jaar geschiedenis blijft goud voor de lange termijn meest betrouwbare munt. Het is immers niet bij te printen. Terwijl 2022 een ramp jaar is geweest op de financiële markten, blijft goud redelijk stabiel. Aandelen, obligaties en crypto staan allemaal diep in het rood. Goud staat met -1,47% juist redelijk stabiel.

Nu heeft fysiek goud kopen niet onze voorkeur. Goudmijners lijken dan altijd interessanter. Die kunnen namelijk ook bij een stabiele goudprijs een mooie winst maken. De beste goudmijners op de markt vind je in het Edelmetalen Ebook.

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.