Energy - 14 januari 2023 - EV
door VINCE

Waarom Tesla hoe dan ook interessant is voor beleggers

Iedereen is bekend met de elektrische auto’s genaamd Tesla. Veel verwachten ook dat Elon Musk’s automerk uiteindelijk de auto-industrie zal domineren. Maar om een enorme winnaar te zijn voor investeerders, hoeft het niet eens de markt te domineren! Met volumes onder het reguliere niveau is Tesla nog steeds interessant voor beleggers.

Marges zijn belangrijk

Hoewel het leuk is als Tesla’s beter worden verkocht dan reguliere voertuigen, hoeft dit niet. Als ze maar worden verkocht tegen lucratieve marges die investeerders doen kwijlen. Ferrari verkoopt bijvoorbeeld minder auto’s dan dat er vraag naar is. Dit drijft de prijskaartjes, de exclusiviteit en, nog belangrijker, de marges op.

Kijk maar eens naar de onderstaande grafiek, die het lucratieve verschil in marges tussen Ferrari en reguliere autofabrikanten laat zien – en overweeg de indrukwekkende groei die Tesla tussen de twee heeft geregistreerd:

Op de manier waarop Tesla opereert, lijkt een investering erin meer op een Ferrari investering dan een investering in reguliere Detroit-bedrijven als Ford.

Tesla heeft een indrukwekkend merkimago. Daarnaast registreert het lucratieve marges die al hoger zijn dan wat reguliere autofabrikanten ooit kunnen dromen. En zijn rijkere doelgroep wordt waarschijnlijk minder getroffen door economische neergang.

De perfecte kans

Hoewel het dus goed zit met de marges van Tesla, zit het wel in een lastige periode. De huidige berenmarkt, een koersdaling van -70% in een jaar voor Tesla, stijgende rentetarieven en een onzekere economie. Dit zijn termen waar pessimistische beleggers snel bang van kunnen worden.

Maar er zijn ook beleggers die dit zien als een perfect moment om te goedkoop Tesla te kopen, waarbij het ondanks lagere volumes voor Tesla wel een lucratieve investering is! T.o.v. het jaar ervoor, is Tesla’s omzet in het derde kwartaal met 56% gestegen. De EBITDA maakte een sprong van +68%. Tesla blijft ook zijn productie optimaliseren en zijn schaal vergroten, terwijl de elektrische auto-industrie steeds meer potentie ontwikkeld.

Deskundige investeerders weten dat wanneer de verkoop van elektrische voertuigen 5% van de totale landelijke verkoop uitmaakt, dat het hierna versnelt. EV’s in Amerika behaalde die 5% een jaar geleden, en men verwacht dat het in 2025 de 25% al zal aantikken. Tesla’s markt waarin het opereert kan dus flink groeien, en ondertussen kan het aan dezelfde ‘Ferrari-marges’ voertuigen blijven verkopen.

De wildcard

De auto-industrie is erg lastig om succes te behalen. Er zijn al bijna 100 failliete autofabrikanten die begonnen met de letter “A”. Het succes van Tesla is dus erg indrukwekkend, en de man hierachter is bij iedereen bekend; Elon Musk. Hij zou echter nog wel eens een wildcard (ofwel onzekerheid) kunnen zijn, die beleggers weerhoudt van investeren in Tesla.

Hij heeft namelijk veel meer op zijn bord dan alleen Tesla. Zo zit Musk o.a. in de ruimtevaart met SpaceX, en heeft hij recentelijk Twitter overgenomen. Hierdoor zou hij wellicht afgeleid kunnen worden door zijn andere bedrijven. Ook kan hij hier en daar nog wel eens dubieuze uitspraken doen op bijvoorbeeld Twitter, die uiteindelijk gevolgen zouden kunnen hebben voor Tesla.

Desalniettemin heeft hij wel als een van de weinigen succes behaald in de auto-industrie, en zijn ook zijn andere bedrijven zeer succesvol. Elon Musk is dus niet iets waar wij ons zo druk over zouden maken.

Moet je nu $1.000 in Tesla investeren?

De huidige berenmarkt en het pessimisme in de auto-industrie zouden voor langetermijnbeleggers niet belangrijk moeten zijn. Het geeft slimme beleggers alleen maar de kans om aandelen als Tesla aan lage koersen te kopen. En daarnaast kan Tesla zonder dominante verkoopvolumes toch ongelooflijk lucratief zijn.

Maar voordat je direct de beurs opduikt om in het bedrijf van elektrische voertuigen te investeren, zou je eerst eens onze Klimaat Gids kunnen lezen.

In de Klimaat Gids werpen onze analisten een blik op bedrijven die klimaatneutrale energie leveren, wat de voeding is van bijvoorbeeld elektrische Tesla’s! Tesla zelf wordt hier niet in behandelt.

Bron: Fool.com

Foto: iStock

——

Lees ook deze artikelen:


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Energy

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Energy

Abonneer
Laat het weten als er
2 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
1 jaar geleden

猫可以吃鲭鱼吗?

猫可以吃麸皮片吗?

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.