Americas - 19 september 2022 - VS
door VINCE

Dollar Milkshake Theory uitgelegd

De Amerikaanse dollar is de wereldreservemunt. Ook wel de munt die wereldwijd het meest gebruikt wordt voor de internationale handel in bepaalde goederen zoals aardolie, goud etc. Met de hoge staatsschuld in de Verenigde Staten en de enorme hoeveelheid dollars die bij zijn geprint, verwachten veel mensen dat de dollar zal vallen. Alleen de dollar wordt juist alleen maar sterker en sterker. Daarvoor geeft de Dollar Milkshake Theory een verklaring.

De dollar is de basis van het wereldwijde financiële systeem. Het faciliteert handel over de gehele wereld. Wat voor bewegingen de dollar maakt is daarom ook enorm belangrijk voor de rest van de wereld, met name als het in een te rap tempo stijgt.

In de onderstaande grafiek zien we het verloop van de dollar-index. Ook wel DXY genoemd. Deze index laat zien hoe zwak of sterk de dollar is. Sinds december 2020 is de dollar dik 20% sterker geworden.

Dollar gemeten in zwakkelingen

Veel mensen negeren echter de significantie van de stijging van de Amerikaanse dollar voor hun eigen economie. Ze geloven dat de dollar steeds minder belangrijk zal worden door de enorme schulden in het systeem. Ook de enorme hoeveelheid geld dat de Federal Reserve bij print ziet men als een teken voor de afzwakking van de dollar. Kortom, men verwacht dat de dollar steeds meer zal dalen.

Echter is er een theorie die bovenstaande uitspraken volledig ontkracht, genaamd de Dollar Milkshake Theory. Het begint bij het feit dat andere landen hun eigen valuta vrijwel net zo hard bij printen. In Europa, Japan of China zijn of worden bijvoorbeeld ook enorme hoeveelheden geld geprint. Dus dat zou zichzelf uiteindelijk gelijk moeten trekken aan het printen van de dollar.

De dollar-index wordt bijvoorbeeld gemeten ten opzichte van een mandje van andere valuta’s. Vooral de euro en de Japanse yen hebben hierin een groot gewicht. Wanneer de waarde van deze munten afneemt, wordt de dollar dus automatisch sterker.

Ieder land heeft de dollar nodig

De Dollar Milkshake Theory gaat alleen meer om de vraag naar dollars, in plaats van het aanbod.

Het wereldwijde financiële systeem is simpelweg op de dollar gebouwd, of landen dit nu nou willen of niet. Denk aan China en Japan die de dollar nodig hebben om Australië te betalen voor koper. China en Japan hebben de dollar nodig en Australië ontvangt deze weer. Zelfde verhaal vind je bij de oliehandel naar Europa vanuit het Midden-Oosten, ook bijna alles in dollars.

Ieder land heeft dus dollars nodig. Voor net genoemde handel, maar ook voor in het financiële systeem. Bijvoorbeeld valutareserves van de centrale banken en de belangrijkste: het afhandelen van enorme internationale schulden die grotendeels bestaan uit dollars.

Van die schulden weglopen kan niet, dat zou de eigen economie vernielen. Dus voor alle schulden die genoteerd staan in dollars, zal uiteindelijk vraag naar dollars bestaan, wanneer schulden worden terugbetaald.

Deze vraag is een flinke prijsopdrijvende kracht voor de DXY.

Opvoering van de dollar

Staatschulden genoteerd in dollars zijn dus een belangrijk ingrediënt voor de Dollar Milkshake Theory. Het ingrediënt is alleen nog belangrijker dan gedacht. Want landen met grote schulden in dollars, zullen regelmatig naar het makkelijkste middel grijpen om deze schulden terug te betalen. Namelijk het printen van eigen valuta, om vervolgens dollarschulden te betalen.

Het printen van die eigen valuta, zorgt dan weer voor een eigen zwakkere munt en indirect een sterkere dollar.

Wanneer de dollar verder stijgt, neemt de druk van dollarschulden alleen maar toe. Want het zal voor landen buiten de VS alleen maar moeilijker worden om schulden terug te betalen. Oftewel, ze moeten nog meer geld printen om dollarschulden terug te betalen.

De Dollar Milkshake Theory

De Amerikaanse dollar heeft dus de touwtjes in handen. Met bovenstaande punten wordt de dollar steeds meer waard en vloeit er steeds meer van naar de VS zelf. Bijvoorbeeld de hoge schulden in dollars die betaald worden, zorgt ervoor dat de dollar eigenlijk kapitaal opzuigt.

Dit is waarom het de Dollar Milkshake Theory heet; de dollar zuigt als het ware de hele milkshake aan wereldwijd kapitaal naar zich toe via een rietje.

De milkshake wordt al helemaal snel leeg gezogen door het volgende beeld; de VS lijkt namelijk in deze situatie de veilige haven voor kapitaal. Hierdoor vloeit er nog meer kapitaal naartoe, a.k.a de dollar zuigt de kapitaalmilkshake verder op.

Hoe hoog kan de dollar nog gaan?

Wetende van de Dollar Milkshake Theory, is het niet gek om te denken dat de dollar nog veel hoger kan gaan. We zouden het niet gek vinden als de vorige top uit 2001 wordt bereikt. Dan praat je ongeveer over een indexwaarde van 120.

De dollar zien we nog langere tijd een van de sterkste fiatvaluta zijn. Sterker dan bijvoorbeeld de euro. Reden dat we bijvoorbeeld ook onze spaarpot in dollars aanhouden. Dat kan het veiligst via een aandelenbroker.


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.