VIP ACTIE

Word een VIP!
Americas - 1 mei 2020 - Beursbrink

Fors lagere opening Wall Street in de maak

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag een fors lagere opening tegemoet. Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden uim een half uur voor de openingsbel tot 2,1 procent in het rood.

Terwijl meeste Europese markten gesloten blijven vanwege de dag van de arbeid, gaan de Amerikaanse beurzen wel open, met opnieuw een reeks bedrijfscijfers op de agenda.

Volgens marktanalist David Madden van CMC Markets nam het sentiment vrijdag een duik, nadat de Amerikaanse president Donald Trump nogmaals China de schuld van de coronacrisis gaf.

Trump heeft zelfs China met nieuwe importheffingen gedreigd, en dat heeft voor nieuwe onzekerheid bij beleggers gezorgd, aldus Madden.

Sommige mensen denken dat deze beschuldiging aan het adres van Shanghai slechts een trucje van Trump is met het oog op de aanstaande presidentsverkiezingen. Hoe dan ook heeft het beleggers ertoe aangezet om hun blootstelling aan aandelen te verkleinen, ging Madden verder.

Marktanalist Joshua Mahony van IG meent dat het optreden van Trump de kans groot maakt dat er wederom een patstelling ontstaat tussen de VS en China. “Het laatste dat de markten nu willen is een nieuwe handelsoorlog”, aldus Mahony.

“Het grootste risico voor de markten van nu is als de markt de veerkracht van de grote tech-aandelen in twijfel begint te trekken”, waarschuwde strateeg Mike Bell van JP Morgan Asset Management. Donderdagavond kwamen Amazon.com en Apple met cijers. Zij waarschuwden allebei voor de aanzienlijke tegenwind die de coronacrisis veroorzaakt.

Op macro-economisch vlak staan de Amerikaanse inkoopmanagersindices voor de industrie berekend door Markit en ISM op de agenda.

Olie noteerde vrijdag alweer in het groen, nadat de prijzen donderdag al met 25 procent stegen. Een juni-future West Texas Intermediate steeg 6,7 procent tot 20,11 dollar, terwijl een juni-future Brent 0,8 procent duurder werd op 26,68 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,0977. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,0945 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,0958 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Honeywell heeft in de eerste drie maanden van 2020 beter dan verwacht gepresteerd, maar besloot wel tot het intrekken van de outlook. De omzet zal onder druk blijven staan van de corona-uitbraak, vooral in de luchtvaart en de olie- en gassector, waarschuwde CEO Darius Adamczyk. Voor 2020 voorzag Honeywell eerder nog een winst per aandeel tussen de 8,60 tot 9,00 dollar op een omzet van 36,7 tot 37,8 miljard dollar. Het aandeel opent vermoedelijk 2,8 procent lager.

Chevron heeft in het eerste kwartaal van 2020 meer winst geboekt, maar waarschuwde wel voor tegenwind in de komende kwartalen. Volgens CEO Michael Wirth profiteerde Chevron van hogere marges bij de tak Downstream en een hogere productie in het Texaanse Permian basin. CEO Wirth waarschuwde dat de olieprijzen in maart  aanzienlijk zijn gedaald door de coronacrisis en de prijzenoorlog tussen Saoedi-Arabië en Rusland, en dat de gevolgen hiervan ook in het tweede kwartaal voelbaar zullen zijn. Het aandeel opent vrijwel stabiel.

Exxon Mobil heeft in de eerste drie maanden van 2020 verlies geleden. Exxon boekte een nettoverlies van 610 miljoen dollar. Een jaar eerder verdiende de oliereus juist nog 2,4 miljard dollar en in het vierde kwartaal van 2019 was dit zelfs 5,7 miljard dollar. Exxon schreef afgelopen kwartaal voor bijna 3 miljard dollar af. Het aandeel levert vermoedelijk 1,0 procent in.

Apple heeft afgelopen kwartaal minder iPhones verkocht als gevolg van de corona-uitbraak, maar de verkopen waren wel hoger dan voorzien, net als de winst en de omzet. De opbrengst van het aantal verkochte iPhones daalde van 31,05 miljard naar 28,96 miljard dollar, maar door FactSet geraadpleegde analisten rekenden vooraf op 28,39 miljard dollar. In het afgelopen kwartaal waren Apple Stores gesloten vanwege de lockdownmaatregelen als gevolg van de corona-uitbraak. Het aandeel lijkt 2,6 procent lager te openen.

Amazon.com heeft in het eerste kwartaal van 2020 een hogere omzet behaald maar de winst viel lager uit en bovendien onder de verwachting. De outlook voor het huidige tweede kwartaal stelde ook teleur. CEO Jeff Bezos waarschuwde in een toelichting dat Amazon in het tweede kwartaal mogelijk een operationeel verlies zal rapporteren, omdat de verwachte winst van ruim 4 miljard dollar volledig zal worden geïnvesteerd in de aanvoerketen en de bescherming van medewerkers.

Colgate-Palmolive zag in het eerste kwartaal van 2020 de omzet en winst flink stijgen, maar besloot de outlook voor dit jaar los te laten.

AbbVie heeft in het eerste kwartaal van 2020 de omzet en winst harder dan verwacht zien stijgen, maar verlaagde desondanks de outlook voor 2020 licht.

Restaurant Brands International, het moederbedrijf van onder meer Burger King, heeft in het eerste kwartaal van 2020 een lagere winst geboekt nu wereldwijd restaurants de deuren moesten sluiten als gevolg van de corona-uitbraak.

Gilead Sciences gaf afgelopen kwartaal 100 miljoen dollar meer uit aan onderzoeks- en ontwikkelingskosten (R&D) dan een jaar eerder vanwege de coronabehandeling die het ontwikkelt. Zo’n 50 miljoen dollar werd besteed aan de kosten voor klinische studies en het opschalen van de productie. Een deel van de R&D-kosten werd gecompenseerd omdat andere onderzoeksstudies stil liggen vanwege de corona-uitbraak. Gilead verwacht tegen eind mei 140.000 remdesivirkuren gereed te hebben.

Net als veel andere luchtvaartbedrijven kampte United Airlines in het eerste kwartaal met de gevolgen van de coronapandemie. In de verslagperiode werd er een verlies van 1,7 miljard dollar in de boeken genoteerd, of 6,86 dollar per aandeel negatief, tegenover een winst van 292 miljoen dollar een jaar eerder. Gedurende het tweede kwartaal rekent United Airlines op een gemiddelde cashburn van 40 miljoen tot 45 miljoen dollar per dag. De luchtvaartmaatschappij heeft momenteel nog zo’n 9,6 miljard dollar aan liquiditeit.

Visa heeft in het tweede kwartaal van zijn lopende boekjaar een hogere winst en omzet behaald, maar zag de bestedingen met zijn creditcard richting het eind van maart flink afnemen als gevolg van de corona-uitbraak.

Slotstanden

De S&P 500 daalde donderdag 0,9 procent op 2.912 punten. De Dow Jones index verloor 1,2 procent tot 24.346 punten en de Nasdaq leverde 0,3 procent in op een slot van 8.890 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.