Nederland - 31 augustus 2020 - Beursbrink

Stimulus doet olieprijzen opveren ondanks lage vraag

door STIJN

De olieprijzen zijn maandag lichtjes gestegen ondanks dat de vraag naar olie op een laag pitje blijft. De wereldwijde financiële stimulus zorgt ervoor dat de olieprijzen niet verder dalen, in tegendeel. Beleggers en investeerders verwachten dat de wereldeconomie dankzij de stimulus opnieuw zal groeien. De olieprijzen zijn nu al vijf maanden op rij gestaag aan het stijgen.

De prijs voor een vat Brent bedraagt momenteel 46,51 dollar. WTI noteert zoals gewoonlijk lager en wordt momenteel verhandeld voor 43,11 dollar per vat. Zoals te zien is op de onderstaande grafiek, doet olie het eigenlijk niet zo slecht gezien de omstandigheden. De prijs per vat is al vijf maanden op rij aan het stijgen. Heel lichtjes weliswaar maar dat ze stijgen is alleszins positief.

Mike Tan, analist bij RBC Capital, benadrukt dat de zwakke Amerikaanse dollar een positieve impact heeft op de olieprijzen. Ook de wereldwijde stimulus van verschillende overheden en centrale banken spelen in het voordeel van de oliemarkt. Mochten deze factoren er niet zijn geweest, dan zouden de olieprijzen waarschijnlijk nog altijd rond het niveau van maart-april hangen.

Hogere productie?

Er zijn echter nog altijd risico’s en gevaren op de oliemarkt. De Chinese import van olie gaat in september vermoedelijk voor het eerst in vijf maanden dalen. Daarenboven hebben verschillende olieproducerende landen laten weten hun productieniveau’s opnieuw te willen verhogen.

Uit gegevens van industrieel servicebedrijf Baker Highes Co. blijkt dat de Verenigde Staten van Amerika van zin zijn om meer olie en gas te gaan produceren omdat de prijzen aan het stijgen zijn.

Ook lijkt het er op dat het Saoedische staatsoliebedrijf Aramco twee nieuwe olie- en gasvelden heeft ontdekt, dat meldde het staatspersbureau SPA. De vraag is nu wat Aramco gaat doen. Wachten om deze velden in gebruik te nemen tot de olieprijzen hoger noteren of meteen de activiteiten opstarten met als gevolg dat hun olieproductie gaat toenemen de komende maanden.

Bronnen: CNBC

Foto: Maxpixel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.