Americas - 10 december 2019 - Beursbrink

Fed last pauze in

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Federal Reserve zal woensdag naar verwachting de belangrijkste rente handhaven in een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Dit is de verwachting van economen en analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

“Van Fed-voorzitter [Jerome] Powell valt geen vuurwerk te verwachten daar de Amerikaanse economie zich naar verwachting ontwikkelt, zodat de toespraak van deze maand waarschijnlijk zeer weinig zal afwijken van die van een maand geleden”, verwacht chief investment strategist George Raven van InsingerGilissen.

Bij de vorige drie rentebesluiten verlaagde de Fed de rente wel, vooral bedoeld om de Amerikaanse economie op koers te houden.

Dat lijkt succesvol, want in het derde kwartaal groeide de economie in de VS met 2,1 procent, na 2,0 procent in het tweede kwartaal.

Bovendien is de arbeidsmarkt robuust. Vorige week werd bekend dat de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in november met 266.000 banen is toegenomen.

“De vrees voor een recessie die een paar maanden geleden de beursstemming nog overheerste, blijkt onterecht”, aldus investment manager Simon Wiersma van ING.

“De Amerikaanse centrale bank zal aanstaande woensdag de beleidsrente naar verwachting dan ook ongewijzigd laten en vermoedelijk hinten op een lange pauze wat haar rentebeleid betreft. Ik heb dan ook een andere visie dan de economen die volgend jaar nog twee renteverlagingen verwachten”, aldus Wiersma.

Naast een rentebesluit publiceert de Fed woensdag ook een actuele dot plot waarin de beleidsmakers de renteaanpassingen voorspellen voor 2020. Vooralsnog denkt een meerderheid van de markt dat een volgende renteverlaging op zich laat wachten tot zeker september volgend jaar, blijkt uit de FedWatch Tool van CME Group.

Valutaspecialisten van Ebury rekenen erop dat de Fed zal bevestigen dat men stevig in de wacht staat. “Dit zou heel beperkt invloed op de valutahandel moeten hebben”. Dinsdag verhandelde de euro/dollar op 1,1071.

Volgens marktanalist Teeuwe Mevissen van Rabobank zal het rentebesluit van de Fed inderdaad niet heel spannend zijn. Maar wellicht geeft voorzitter Powell nog wat nieuwe informatie over de geldmarkt, met name de krap geworden markt voor kortlopende repurchase-transacties waar de Fed weer meer ruimte wil creëren.

Het rentebesluit van de Federal Reserve wordt woensdagavond om 20:00 uur bekendgemaakt, samen met de dot plot en nieuwe economische ramingen. Een half uur later geeft voorzitter Jerome Powell een toelichting.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.