Nederland - 26 mei 2023 - Aandelen
door STIJN

‘Recessie is goed nieuws voor markten’

De Federal Reserve heeft altijd beweerd alles in het werk te stellen om de inflatie te bestrijden, maar tijdens de afgelopen bijeenkomst leken de bestuursleden verdeeld te zijn over welk pad te bewandelen inzake het rentebeleid. Als een recessie vermeden wordt, zou de tweede jaarhelft mogelijks slechter uitdraaien dan met een recessie.

Het klinkt misschien wat gek, maar volgens marktkenners zou een recessie in de Verenigde Staten van Amerika een scherpe daling op de beurzen kunnen verhinderen in de tweede jaarhelft. Dat beweert oprichter en CEO van Destination Wealth Management Michael Yoshikami.

De inflatie in april bedroeg 4,9 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De consumentenprijzen zijn aan het afkoelen dankzij het rentebeleid van de Federal Reserve. De bestuursleden waren in het begin overtuigd dat ze de inflatie moeten bestrijden met alle mogelijk middelen, maar tegenwoordig zijn de meningen verdeeld. Sommigen verkiezen om het beleid af te bouwen.

Rate cuts

Beleggers verwachten dat de centrale bank tegen eind dit jaar de rentes gaat verlagen. Yoshikami benadrukt dat een economische vertraging, of zelfs een milde recessie, gunstiger is voor de aandelenmarkten omdat de Federal Reserve dan ook effectief de rentes gaat verlagen in plaats van een kwakkelend rentebeleid aan te houden.

“This is going to sound crazy, but if we don’t go into slower economic growth in the United States and maybe even a shallow recession, that might be actually considered a negative because interest rates might not be cut or might even continue to go up if that’s the case.”

In dat geval gaan beleggers opnieuw op zoek naar rendement op de beurzen omdat er dan geen sprake meer is van twijfel. Enkele bestuursleden van de Federal Reserve hebben echter gezegd dat er toch meer renteverhogingen nodig zullen zijn om de hardnekkige inflatie aan te pakken.

Bronnen: Elliot Smith – CNBC

Foto: Chris PotterFlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.