België - 31 januari 2017 - Centrale banken
door DIETER P.

Europese economie groeit met 1.7% in 2016

Het bbp van de eurozone is tijdens het laatste kwartaal van vorig jaar met 0.5 procent gegroeid of 0.1 procentpunt meer dan in het derde, zo meldt Eurostat. Dat cijfer ligt min of meer in de lijn der verwachtingen. Daardoor komt de economische groei van de eurozone over heel 2016 uit op 1.7 procent.

Ook de inflatie van de eurozone steeg in januari tot 1.8%. Dat is 0.2% hoger dan verwacht en het hoogste niveau in vier jaar, maar de rebound van de inflatie zou waarschijnlijk geen heroverweging van het stimulus-programma van de ECB teweegbrengen omdat de verhoogde inflatie voornamelijk de oorzaak is van hogere olieprijzen. De kerninflatie (exclusief olie) zou stabiel uitgekomen zijn op 0.9%.

800x-1 (1)

De werkloosheidsgraad is in december dan weer gezakt tot 9.6 procent en dat is het beste cijfer sinds mei 2009. Het cijfer is bovendien beter dan de consensus van economen die 9.8 procent had verwacht.

De sterke cijfers van de Europese economie zijn voornamelijk toe te kennen aan een paar kernlanden. Zo wist de werkloosheid in Duitsland tot een record te dalen en hebben Spanje en Frankrijk een remonte ingezet.

De Franse economie groeide 1.1% gedurende 2016, Spanje en Duitsland groeiden respectievelijk met 3.2% en 1.9%.

Voor 2017 en 2018 verwachten analisten een groei binnen de EU van 1.6 procent. Een lichte groeivertraging dus, mede veroorzaakt door eventueel wat politieke onzekerheid (verkiezingen) en een hogere inflatie die de koopkracht van de consument aantast.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws België

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit België

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.