Nederland - 1 mei 2021 - Aandelen

Europese economie tuimelt opnieuw in recessie

door STIJN

De Europese economie is tijdens het eerste kwartaal van dit jaar gekrompen met 0,6 procent. Dat is te wijten aan de aanhoudende coronapandemie en de stijging van het aantal besmettingen in het eerste kwartaal. De economische grootmachten Frankrijk en Duitsland gingen opnieuw in lockdown en dat heeft zware economische gevolgen gehad.

Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar, kromp de Europese economie. Tijdens het eerste kwartaal van dit jaar, kromp de Europese economie evenzeer, echter minder hard maar toch met 0,6 procent. Twee kwartalen op rij geen groei, dat wil dus zeggen dat de regio in een technische recessie zit. Maar economen blijven echter optimistisch voor de komende maanden.

Toch waren er enkele verrassingen. Ondanks de lockdown wist de Franse economie alsnog met 0,4 procent te groeien. Ook het spendeergedrag van consumenten bleef positief met een stijging van 0,3 procent. Er is licht aan het einde van de tunnel, Emmanuel Macron is van plan om de horeca te heropenen op 19 mei, wat het economische herstel zal bevorderen.

Optimisme

Echter is het een ander verhaal in Duitsland, daar kromp de economie met 1,7 procent tijdens Q1. De lockdown is hier harder aangekomen dan in Frankrijk zo blijkt uit gegevens. Zelfs analisten voorspelden een krimp van ‘slechts’ 1,5 procent. Analisten van Capital Economics verwachten echter beterschap de komende maanden dankzij de stimulus en de vaccinatiecampagnes.

The good news, however, is that things should get better towards the end of Q2 as the vaccination program will allow governments to lift restrictions, hopefully for the last time.

De vaccinatiecampagne in Europa is aan het versnellen wat uiteraard bijzonder positief is. De Europese Unie verwacht 70 procent van de bevolking te hebben gevaccineerd tegen de zomer. En vanaf dan zou de economie volledig kunnen worden opengesteld zonder enige restricties. De verwachting is dan ook dat de economie in Q3 en Q4 bijzonder sterk zal herstellen.

Bronnen: CNBC

Foto:  Bicanski – Pixnio

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.