Europa - 26 augustus 2022 - Europa

Euro breekt; waar ligt de bodem?

door VINCE

De koerst van de euro t.o.v. de dollar daalt al een aardige tijd en laatst is het keerpunt bereikt. Een euro is namelijk sinds 22 augustus minder waard dan een dollar. Sinds de top in 2008, waar je 1 euro kon omwisselen voor 1,59 dollar, is de koers zo’n 37% gedaald. Momenteel krijg je 0,99 dollar voor iedere euro. Deze daling kan de komende tijd zeker nog doorzetten. 

Waar ligt de bodem?

Hieronder zie je de EUR/USD koers van de afgelopen 40 jaar:

We zien hier twee duidelijke bodems terug. De eerste was in het begin van 1985, waar de koers bijna 42% lager staat dan de huidige koers. De andere bodem in 2001 ligt wat minder laag dan dat, namelijk zo’n 17% lager dan de koers nu.

Dit zijn twee aannemelijke bodems voor de langere termijn. Merk ook op dat na beide bodems, de koers hoogten bereikte die nog niet eerder bereikt waren.

Waarom de euro nog verder zal dalen

Volgens ons zullen er echter voorlopig nog even geen nieuwe hoogten behaald worden. We zien namelijk een hoge inflatie, met name door de hoge energieprijzen. Iets waar voorlopig echt geen einde aan lijkt te komen, mede door de situatie tussen Rusland en Oekraïne.

De Europese centrale bank heeft momenteel ook niet veel ruimte om zijn stimulerende beleid volledig op stop te zetten. Het zit in een soort spagaat, met name door de Zuidelijke landen. Deze kampen met hoge tekorten. Wanneer de ECB hier stopt met het opkopen van obligaties, is er een aannemelijke kans dat rentestanden voor bijvoorbeeld Italië de stratosfeer inschieten. In zo’n situatie zal de schuldenlast nog moeilijker te dragen zijn. Dat wil de ECB voorkomen.

Dit stimulerende beleid helpt natuurlijk niet om de hoge inflatie te verminderen. Aangezien het brengen van meer geld in de markt als stimulatie ervoor zorgt dat het geld minder waard wordt.

Wat doet een verstandige belegger?

Wat is dan volgens ons verstandig om te doen, nu de euro minder waard is geworden dan de dollar? Houd simpelweg je cashpositie niet aan in euro’s maar in dollars! Dollars worden immers gezien als de veiligste haven in het financiële systeem.

Uiteraard heeft de dollar en de Verenigde Staten zijn eigen problemen. Maar onder al het overheidsgeld, kan je het zien als het beste van het slechtste. Dat betekent wel dat in tijden van financiële stress, investeerders nog steeds naar dollars zullen vluchten. Bijvoorbeeld ook te zien aan de laatste periodes van financiële paniek.

——

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.