Nederland - 16 december 2021 - Beursbrink

Turkse lira naar historisch dieptepunt

door STIJN

Terwijl de belangrijkste centrale banken, zoals de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, werk maken om hun monetair beleid te normaliseren, loopt het een heel andere vaart bij de Turkse centrale bank. Hier blijft men de rentes verlagen waardoor de Turke lira naar een historisch dieptepunt is gezakt. Eén lira is nog maar 0,058 euro of 0,065 dollar waard.

De situatie in Turkije wordt steeds grimmiger. De Turkse centrale bank heeft, in opdracht van president Erdogan, de rentes nog maar eens verlaagd. Erdogan denkt op deze manier de economische situatie te kunnen rechttrekken, maar de schade lijkt alleen maar erger te worden.

In tijden waarin de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank van plan zijn om de rentes te verhogen, doet de Turkse centrale bank volledig het tegenoverstelde. De lira is verder gezakt naar een historisch dieptepunt, dit jaar alleen al heeft de munt 50 procent van zijn waarde verloren.

Erdogan

Investeerders en economische hebben reeds verschillende keren geprobeerd om Erdogan van gedacht te doen veranderen en de rentes te verhogen. Erdogan houdt zijn been stijf en geeft hier geen gehoor aan. Hij is namelijk overtuigd van het feit dat hogere rentes de inflatie net verergeren. De koopkracht van de Turkse bevolking is ondertussen fors gedaald.

Dit is nu al de zoveelste renteverlaging op rij, de markten vrezen voor de langdurige negatieve gevolgen. Het is ook ongewoon dat een president de touwtjes in handen neemt van een centrale bank. Er zijn ook al heel wat dollars verkocht geweest in een poging om hun lira in waarde te doen stijgen. Analisten verwachten niet dat deze strategie resultaat zal opleveren.

Bronnen: Natasha Turak – CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.