Crypto Cashflow - 28 december 2022 - crypto
door VINCE

Ernst & Young: 2023 grote golf industriële applicaties naar cryptomarkt

Het accountancy en advies bedrijf Ernst & Young, ook wel bekend als EY, is sinds 2015 al bezig met crypto en blockchains. Principal en global innovation leader bij EY, Paul Brodie, deelde recentelijk in een interview zijn vooruitzichten voor de toekomst van crypto in 2023. De verschillende onderwerpen die werden aangehaald bespreken we hieronder. 

Zal er iets zijn geleerd van grote fouten in 2023?

2022 was een jaar met veel gebeurtenissen, waarvan weinig positief waren. Je zou dus kunnen zeggen; genoeg lessen om te leren. Paul Brody denkt echter dat er geen substantiële lessen zijn geleerd.

Ook zegt hij dat er na dit jaar genoeg bewijs is voor alle soorten meningen over crypto. Hij noemde een aantal voorbeelden:

If you think crypto is all a big scam, then you have plenty of evidence to support your case. If you think the only thing that works is DeFi, then you have evidence to support that case as well.

Verschillende meningen zijn volgens Brody dus te bewijzen a.d.h.v. de gebeurtenissen dit jaar. Maar hij denkt niet dat mensen echt hiernaar kijken en er een substantiële les uit halen.

Om dit te veranderen hoopt hij dat men minder gaat focussen op het traden van crypto en het gebruiken als “gambling tool”. Hij wil graag zien dat er meer wordt gekeken naar de inhoud van applicaties en hun belangrijke functies. Deze apps moeten dan o.a. ESG (environmental, social, and governance), supply chain management, and (real-world) asset tokenization applicaties zijn.

Ondanks veel onzekerheid, nauwelijks afname in crypto-interesse vanuit instituten en VC’s

Dit jaar zijn o.a. Terra Luna en FTX plotseling ingestort. Dit zou reden genoeg kunnen zijn om belangrijke instituten en VC’s af te schrikken. Brody heeft genoeg conversaties gehad in de afgelopen tijd met instituten en VC’s.

Tijdens deze gesprekken waren er een aantal cliënten die wel aangaven dat het volledig storten op crypto misschien op een iets lager tempo moet. Maar hij zag niemand die er echt mee wilde stoppen gezien de omstandigheden in de cryptomarkt.

Regulatie is hard nodig

Hoewel de onzekerheid door o.a. de meerdere implosies in de markt volgens Brody niet direct investeerders heeft afgeschrikt, wil hij wel dat er snel verandering komt in de regulatie:

Transparency isn’t as easy as it looks. You need regulatory compliance and you need external inspection by true experts, on things like liabilities and business controls.
Ook voor de mainstream adoptie geeft Brody aan dat regulatie nodig is. Met duidelijke regels zullen er meer mensen en bedrijven vertrouwen hebben om in de markt te stappen. Zo staan er volgens hem al meerdere ontwikkelaars met applicaties klaar, die deze alleen publiceren met regulatie in de markt en een akkoord voor hun product van relevante regulatoren.

Ethereum zal op ieder vlak de belangrijkste blockchain zijn

Brody werd in het recente interview specifiek gevraagd om zijn verwachting voor Ethereum te delen. Hier was hij heel duidelijk over:

By almost every dimension Ethereum has long passed Bitcoin and it will continue to be an exceptionally strong environment.

Ook als er in 2023 meer gekeken wordt naar de inhoud van applicaties en er ook meer van gepubliceerd worden, dan zullen deze op Ethereum komen te staan volgens Brody. Dit creëert natuurlijk een nog dominantere positie voor het een na grootste netwerk.

>>> Zelf verwachten wij bij Beursbrink ook veel goeds voor Ethereum. Zo zien wij een koers van $15.000 voor Ethereum als meer dan mogelijk (+1.100)! Lees in dit artikel waarom.

EY werkt aan eigen applicatie met Polygon: Nightfall

Brody sloot het interview af met een uitleg over waar EY zelf mee bezig is in crypto. Ze werken namelijk met de layer-2 Polygon aan een applicatie genaamd Nightfall. Dit is een privacy-enabled ZK optimistische roll-up, dat puur is ontworpen voor ondernemingen. Ook is het volledig decentraal; zodra het is geïmplementeerd, is het onherroepelijk geïmplementeerd en kan het niet worden beheerd of geüpgraded.

Omdat het gericht is op bedrijven, zit er wel een voorwaarde aan het gebruik van Nightfall. Als bedrijf moet je namelijk het x.509 certificaat aan de code tonen, waarmee je je identificeert als legitiem bedrijf. Nightfall support dus privacy, maar support geen anonimiteit. Hiervoor heeft EY gekozen omdat ze niet geld witwasserij en andere misdaden willen zien.

Met de lancering hoopt Brody dat het een grote golf van industriële applicaties op gang zal brengen die privacy voor zakelijke tools gebruiken. Nightfall wordt begin januari gelanceerd op het Ethereum mainnet en Polygon’s Proof of Stake netwerk.

Kortom, uit de bovenstaande verwachtingen is te herleiden dat Brody en EY in 2023 nog steeds bullish zijn op crypto. Hierin zal Ethereum voorlopig de belangrijkste rol gaan spelen. Wel zal er zeker het een en ander moeten veranderen in de markt, als de regulatie en de manier waarop men wereldwijd naar de technologie kijkt. 

——

Lees ook deze artikelen:

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Crypto Cashflow

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Crypto Cashflow

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.