3x waarom FTX debacle bullish is voor crypto

Dat de val van FTX een enorme impact heeft op de cryptomarkt, mag duidelijk zijn. Persoonlijk kon ik het ook niet geloven, dat zo’n bedrijf failliet ging en er op een schaal à la Madoff is gefraudeerd. Logischerwijs zorgde het voor een flink crash en zit de markt nu in angst of andere grote bedrijven in reactie niet zullen omvallen. De grootste professionele cryptotradingdesk Genesis kondigde recent bijvoorbeeld problemen aan. De negatieve aspecten van FTX mogen dus duidelijk zijn. De positieve kanten van het verhaal worden alleen niet belicht. Bij BeursBrink doen we dat wel.

Ieder nadeel heeft immers z’n voordeel.

1 FTX had geen bitcoins op balans

Gebruikers van FTX dachten gezamenlijk toegang tot 1,4 miljard dollar aan bitcoins te hebben. FTX had hiervan alleen helemaal niets meer. Dat betekent dat de broker bitcoins verkocht om risicovollere praktijken te financieren. Kortom, FTX zorgde voor een extra verkoopdruk van 1,4 miljard dollar.

Dat gaat de markt natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Het bedrijfsmodel van FTX was dus een bijzonder grote last voor Bitcoin. En in mindere mate ook voor andere crypto’s.

Nu FTX deze praktijken niet meer kan voortzetten, valt er dus heel wat verkoopdruk weg en in het bijzonder voor Bitcoin. Bullish dus!

2 FTX legt gebrek Amerikaanse wetgeving bloot

FTX opereerde buitende de Verenigde Staten, net zoals 95% van alle crypto handel. Wanneer FTX met z’n Amerikaanse oprichters gewoon in de VS waren gebleven, dan zou er voldoende toezicht zijn geweest bij de broker, zodat de fraude nooit gepleegd had kunnen worden.

Er is alleen een goede reden dat 95% van de handel niet in de VS plaatsvindt en Amerikanen middels een VPN overzees handelen. Er is een gebrek aan wetgeving.

Het faillissement van FTX zou een aanjager kunnen zijn voor de SEC om nu wel serieus werk te maken van werkbare regels voor crypto. Werkbare regels kunnen op hun beurt het gebruik van crypto vergroten. Als onderneming ga je immers eerder crypto tech gebruiken als er een legaal raamwerk voor bestaat.

Coinbase’s CEO Brian Armstrong ging hier recent ook op in. Het gedeelte van minuut 37:20 tot 43:30 is bijzonder interessant.

Armstrong zegt aan het einde ook:

Om eerlijk te zijn lijkt Gensler [SEC voorzitter] helemaal niet blij met het bestaan van deze industrie.

Of het de SEC werkelijk zal aanzetten tot werkbare regels is dus nog maar de vraag.

Maar om weer terug te gaan naar de positieve kant van het verhaal. Gensler zou met Sam Bankman-Fried (SBF), FTX oprichter, samenwerken. Wellicht dat SBF daarom anti-DeFi regels voorstelde die zijn eigen centrale broker heel goed uitkwamen.

Het linkje tussen SBF en Gary Gensler zit overigens zo:

Dat corruptie van Gensler aan het licht komt, is dus ook een hele goede voor de crypto industrie. Of er uiteindelijk iets mee gedaan wordt, dat is natuurlijk weer de vraag.

3 Wederom faalt centrale partij, terwijl decentrale feilloos blijven werken

In een tussentijdse update voor het Crypto Ebook schreven we onlangs:

De problemen in de cryptomarkt komen door centraal aangestuurde financiële bedrijven. Bijvoorbeeld FTX, Three Arrows Capital, Celsius en in zekere zin was Terra ook een volledig centraal aangestuurde onderneming.

Alle financiële applicaties op Ethereum werken daarentegen tot op de dag van vandaag als Zwitsersuurwerk. Deze financiële primitieven op de blockchain zijn uiteindelijk de oplossing voor het falen dat we in 2022 hebben gezien.

Ondanks dat het wegvallen van FTX een hele zware tik is voor iedere crypto belegger, blijven we onverminderd bullish op crypto!

Voor de lange termijn denk ik dat dit het meest bullish is voor crypto. Ik ben ervan overtuigd dat er films over FTX worden gemaakt en het over 10 jaar nog steeds een goed voorbeeld is waarom je geen centrale platformen moet gebruiken.

Het grote verschil tussen nu en 10 jaar, is dat je op dit moment nog geen gebruisvriendelijker alternatief hebt voor een centraal platform. Dat hebben we al eens aangegeven in deze blog, waar we het over account abstraction hebben. Account abstraction maakt bijvoorbeeld social recovery mogelijk, zoals Armstrong zei. Dit is een oplossing om wallets wel gebruiksvriendelijker dan centrale platformen te maken.

Zo’n wallet is voor de mainstream de poort naar de decentrale crypto wereld.

Het toenemende wantrouwen in centrale crypto platformen en de toenemende verbetering in een decentrale crypto ervaring zal de brandstof zijn voor een volgende stierenmarkt.


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.