Nederland - 29 september 2021 - Azië

Enkele belangrijke punten uit OPEC’s ‘World Oil Outlook 2045 ‘

door STIJN

De OPEC heeft dinsdag een rapport gepubliceerd waarin ze hun vooruitzichten voor de oliemarkt uit de doeken doen, de zogenaamde ‘World Oil Oulook 2045’. Kort samengevat, de OPEC is optimistisch voor de komende decennia, ondanks de opkomt van hernieuwbare energie en elektrische voertuigen. Hier zijn enkele belangrijke punten uit het rapport.

De Organisatie van olie-exporterende landen heeft zijn vooruitzichten voor de oliemarkt prijsgegeven in een rapport genaamd ‘World Oil Outlook 2045′. Het bevat 340 pagina’s, een hele boterham dus. Maar voor zij die beknopt enkele belangrijke punten uit het rapport willen weten, heeft Brian Sullivan van CNBC een korte samenvatting gemaakt van het alomvattende document.

Olie is nog lang niet ‘dood’

Er doen verhalen de ronde dat olie ‘ten dode’ is opgeschreven gezien de komst van hernieuwbare energie en elektrische voertuigen. Toch is de OPEC van mening dat fossiele brandstoffen nog lang niet zijn uitgeteld. Hun verwachting is dat de vraag naar olie tot 2045 zal blijven toenemen, mede dankzij de groei van de wereldeconomie en de wereldbevolking.

All energies witness growth, with the exception of coal. Renewables see the largest growth, followed by gas, but oil is still expected to retain its number one position in the energy mix.

De wereld telt, niet alleen de USA

Nog een belangrijke opmerking uit het rapport is dat het niet alleen de Verenigde Staten van Amerika, Europa of China zijn die olie afnemen. De vraag naar olie komt uit allerlei landen en zal uit andere hoeken komen, vooral als de wereldbevolking toeneemt tot 9,5 miljard mensen tegen 2045.

Ze verwachten dat China, India en andere Aziatische landen sterk afhankelijk zullen zijn van olie willen ze economisch blijven groeien. De economische machtsverdeling zal wereldwijd ook gaan verschuiven van landen zoals de Verenigde Staten van Amerika naar bv. China.

The global population is expected to reach 9.5 billion people by 2045. Future demographic trends are marked by an aging population, a rising working-age population and increases in urbanization and migration rates.

Elektrische voertuigen hebben weinig impact

Nu ook de traditionele en grote automerken volop inzetten op elektrische voertuigen, zou je durven denken dat diesel en benzine er niet meer toe zullen doen de komende tien jaar. Echter benadrukt de OPEC dat er ook landen zijn waar elektriciteit minder evident is en dus zullen elektrische voertuigen nog altijd moeten ‘buigen’ voor voertuigen met brandstofmotoren.

Daarenboven verwacht de OPEC dat de wereldwijde vloot zal toenemen van 1,1 miljard voertuigen naar 2,6 miljard stuks tegen 2045. Van deze hoeveelheid zullen er 500 miljoen elektrische voertuigen zijn, ongeveer 20 procent van de volledige vloot. Dat is behoorlijk veel maar niet genoeg om een verwoestende impact te hebben op de vraag naar fossiele brandstoffen.

Bronnen: Brian Sullivan – CNBC

Foto: Piqsels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.