Nederland - 18 februari 2023 - Beursbrink
door STIJN

China is onzekerheid voor oliemarkt

De mate waarin China herstelt van de coronaperiode waarin strenge maatregelen van kracht waren, is de grootste onzekerheid op de wereldwijde energiemarkten, aldus uitvoerend directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA) Fatih Birol. De olieprijzen zullen reageren afhankelijk van hoe sterk het herstel is.

Tijdens een toespraak op de Veiligheidsconferentie in München zei Birol dat, terwijl de oliemarkten in evenwicht zijn, producenten uitkijken naar signalen over de vraag uit China, ’s werelds grootste importeur van ruwe olie en de op één na grootste economie.

Het recente Oil Market Report van het Internationale Energieagentschap verwacht een aanzienlijke toename van de wereldwijde vraag naar olie in 2023, waarbij China een groot deel van de verwachte stijging voor zijn rekening neemt.

970x250

Birol benadrukte dat het economische herstel van China bepalend zal zijn voor de dynamiek op de olie- en gasmarkt, en dat olieproducenten mogelijk hun productie moeten verhogen om aan de vraag te voldoen als het herstel sterk is.

 

Hernieuwbare energie

 

De Inflation Reduction Act van president Joe Biden, die financiering biedt om schone energie te stimuleren, gaat volgens Birol de productieverhogingen in de USA niet belemmeren. Hij beweert ook dat de oorlog in Oekraïne, en de daarmee gepaard gaande problemen op de oliemarkt, de energietransitie doet versnellen.

Birol verwacht dat andere landen en regio’s vergelijkbare investeringen voor schone energie zullen aankondigen. Volgens hem gaat de wereld een nieuw industrieel tijdperk tegemoet dat gericht is op de productie van schone energietechnologie, waarbij wind-, zonne- en kernenergietechnologieën de sleutelwoorden zijn voor de komende jaren.

Bronnen: Karen Gilchrist – CNBC

Foto: RawpixelCC0 1.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.