Nederland - 13 december 2019
door MICHIEL RIETVELD

Hoe kan je starten met handelen in aandelen?

Starten met handelen in aandelen is op zich niet zo heel moeilijk. Sterker nog, het is al mogelijk om binnen 30 minuten van start te gaan. In dit artikel leren we je hoe je een rekening opent waar je aandelen op kunt verhandelen en hoe je vervolgens ook daadwerkelijk kan starten met handelen in aandelen.

Voor dit artikel gaan we er overigens wel vanuit dat je bekend bent met aandelen en ongeveer weet wat je wilt kopen. Ben je daar nog niet helemaal uit? Lees dan eens dit artikel, over slim beleggen voor beginners. 

Starten met handelen in aandelen in 3 simpele stappen

Om te beginnen met handelen, heb je een broker nodig. Dit is eigenlijk niets meer dan een rekening, die speciaal is ingericht voor beleggers.

Met deze rekening kun je niet betalen, je krijgt ook geen pinpas en kan ook geen geld van anderen ontvangen. Je kan er wel aandelen, obligaties, ETF’s en andere beleggingsinstrumenten mee kopen. Sommige brokers bieden ook de mogelijkheid aan om met geleend geld aandelen te kopen (daarover straks meer).

Stap 1: maak een brokeraccount aan

Een broker-account aanmaken is eigenlijk altijd gratis. Als er toch brokers zijn die hier geld voor vragen, is dat een absolute ‘red flag’ en reden om snel te kiezen voor een andere partij.

Voor een lijstje met Nederlandse en Belgische Brokers, kan je best eens kijken op deze website: brokertarieven.nl. Je kan hier dan zelf een test doen en zien welke broker het beste aansluit bij jouw wensen. Heel veel moeilijker, hoef je het wat ons betreft ook niet te maken.

Nu zijn er in Nederland en in België heel veel verschillende brokers, waarbij het in sommige gevallen ook mogelijk is om brokers buiten de Benelux te nemen. Tussen onze abonnees zitten er bijvoorbeeld genoeg die ook een account in Duitsland of Amerika hebben. Niet dat dit heel veel uitmaakt: wie aandelen wenst te kopen, kan dat bij iedere broker doen. Of dat nu via Duitsland of via België gaat, maakt eigenlijk weinig verschil.

Hoe kies je de beste broker?

De keuze van een broker, moet je vooral niet te ingewikkeld maken. Er zijn genoeg spelers die pochen met ‘razendsnelle’ transacties en de ‘beste service’. Maar voor een gemiddelde belegger, maakt het niet veel uit of een transactie binnen een mili- of microseconde wordt uitgevoerd.

Wat wel uitmaakt zijn zaken zoals:

  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Aanbod (een broker die alleen Nederlandse aandelen aanbiedt, moet je altijd vermijden)
  • Educatie en klantenservice (ben je net begonnen en heb je hulp nodig om wegwijs te worden in het systeem? Kies dan niet voor een broker zonder Nederlandstalige helpdesk)
  • De hoogte van transactiekosten

Maar verder, moet je het vooral niet te moeilijk maken. Een brokeraccount is gratis en meerdere brokeraccounts openen is niet verboden. Dus, open er gewoon een die je aanspreekt en kijk daarna verder. Het belangrijkste is, dat je een plek heb waar je aandelen kan kopen.

Stap 2: stort geld op de rekening

Als je de brokeraccount eenmaal hebt aangemaakt, stort je geld op de rekening. Een goed bedrag om te beginnen? Een paar duizend euro.

Natuurlijk is dit per persoon verschillend, maar in de meeste gevallen zouden we zeggen dat je toch wel 3 tot 5.000 euro nodig hebt om een beetje te beginnen met handelen in aandelen. Heb je minder? Ook geen man overboord, maar die 3 tot 5.000 euro zouden wij zelf als ondergrens nemen.

Stap 3: begin met aandelen handelen

Zodra je geld op je geld op de brokeraccount hebt gestort, kun je aan de slag. En dat is eigenlijk super simpel. Er zijn drie manieren waarop je bij de meeste brokers een order kunt doorvoeren:

  1. Via de ISIN code
  2. Via een Ticker code
  3. Via de naam van het bedrijf

Een ISIN-code staat voor International Securities Identification Number en is eigenlijk niets meer dan een identificatienummer voor verhandelbare effecten. Een ISIN-code bestaat uit 12 posities (wikipedia legt je er veel meer over uit, mocht je het persé willen weten) en kan je bij je broker doorgeven. Ze weten dan precies welk effect je wenst te kopen.

Een ISIN code kun je in de meeste gevallen heel simpel vinden door naar Google te gaan en daar in te tikken: [naam aandeel] + ISIN. De ISIN code komt dan al snel naar voren.

Tickercode en/of naam aandeel

Een tickercode is onze favoriet. Tickercodes of ticker symbols, is een afkorting waarmee publiek verhandelde aandelen op een specifieke effectenbeurs worden aangeduid. Een ticker symbol kan bestaan uit letters, cijfers of een combinatie van beide.

Apple heeft bijvoorbeeld als tickercode AAPL en kan je zo invoeren in de broker.

Ja, zo simpel is het!

Kijk even naar de juiste broker, maak een account aan, stort geld en begin met handelen. Zo simpel kan het zijn. Het belangrijkste met beginnen met handelen in aandelen, is vooral dat je een rekening opent waarmee je kunt handelen. En de beste tip die we daar kunnen geven: maak het niet te moeilijk.

We krijgen wekelijks beleggers in onze mailbox die niet direct weten welke broker ze moeten kiezen en letterlijk uren bezig zijn met het vergelijken. Dat is onnodig, want in Nederland en België is er weliswaar veel aanbod, maar een hoop brokers lijken ook ontzettend op elkaar.

Bovendien maakt het niet direct uit of je nu 2 euro meer of minder betaalt voor een transactiekosten: ga eerst maar eens beginnen, dan kan je later – als je wat meer ervaring hebt – altijd nog even kijken of je niet een broker kunt vinden die beter bij je past.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

1 Reactie
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Aria Diego
2 jaren geleden

IN DE EERSTE PLAATS WIL IK DE BEHEERDER VAN DE WEBSITE BEDANKT VOOR HET CREËREN VAN DIT PLATFORM VOOR ONS, OM ONZE ERVARING MET BETREKKING TOT INVESTERINGEN TE VERLATEN. GELIEVE TE LEZEN!!! Val niet in handen van oplichters allemaal in de naam van investeren in cryptocurrencies. Ik verloor de helft van mijn spaargeld aan ene meneer Jerry uit het VK. Hij beloofde me elke week te helpen winst te maken, toen begon ik met hem te investeren en uiteindelijk kreeg ik niets als winst. Godzijdank kwam ik mevrouw Evelyn Sanchez tegen, Evelyn Sanchez is een Spaanse vrouwenbasis in de VS.Ze… Lees verder »

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.