Nederland - 20 juni 2018 - Beursblik

Damrak schrijft groene borden

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen noteerden woensdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 0,7 procent tot 558,29 punten, terwijl de AMX een winst van 0,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,2 procent.

De escalerende handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China is ook woensdag het centrale thema, waarbij markten woensdag Europa-breed herstellen van de forse verliezen een dag eerder. Beleggingsspecialist André Brouwers merkt op dat de schermutselingen tussen Washington en Beijing serieuzer lijken te worden en dat de economische schade bij verdere escalatie behoorlijk kan zijn. Hij merkte evenwel op dat zodra betrokken partijen opnieuw plaats nemen aan de onderhandelstafel de markt weer terug zal vallen in het opwaartse ritme van vorige week. Tot die tijd rest volatiliteit.

Daarnaast kijkt de markt naar het ECB-forum in het Portugese Sitra. Dinsdag sprak ECB-voorzitter Mario Draghi. “Hij herhaalde zijn vorige week uitgesproken woorden, en dat zette toch weer even druk op de euro, maar dat vindt Draghi nog altijd niet erg. We zijn nog in afwachting van de optredens van de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, en de voorzitter van de Bank of Japan, Haruhiko Kuroda. Ook Powell was vorige week duidelijk en ook hij zal de uitspraken van vorige week niet bijstellen. Kuroda blijft naar verwachting dovish, zei valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO.

Op macro-economisch vlak werd woensdag bekend dat de Duitse producentenprijzen in mei op maand- en jaarbasis zijn gestegen met achtereenvolgens 0,5 procent en 2,7 procent.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag volgen vanuit de Verenigde Staten onder andere de wekelijkse hypotheekaanvragen, de bestaande woningverkopen en het wekelijkse olievoorradenrapport van de Amerikaanse Energy Information Administration.

Olie noteerde woensdag in het groen. Een juli-future West Texas Intermediate steeg 0,7 procent tot 65,51 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1560. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1573 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,1589 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 19 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 2,6 procent, gevolgd door ABN AMRO en Altice Europe, die beide 1,3 procent hoger noteerden.

DSM gaf voorbeurs nieuwe groeidoelen voor de komende jaren af en meldde met het oude strategische plan ruim voor op schema te liggen en herhaalde de outlook voor dit jaar. Daardoor ziet het speciaalchemiebedrijf ook ruimte om het dividend voor 2018 flink te verhogen naar 2,30 euro per aandeel. “De verhoging van het dividend toont ons vertrouwen in de toekomst aan”, zei CEO Feike Sijbesma in een toelichting. De komende jaren wil DSM harder dan de markt groeien en ziet een autonome groei van circa 5 procent als haalbaar, aangevuld met overnames in met name Nutrition. Analist Reginald Watson van ING oordeelde dat het concern niet teleurstelde met zijn update. KBC Securities heeft het koersdoel voor DSM verhoogd van 88,00 naar 95,00 euro en handhaafde het advies op Accumuleren. Desondanks noteerde het aandeel 2,2 procent lager.

Randstad noteerde 1,1 procent hoger. Randstad-onderdeel Tempo-Team beschouwt outsourcing als een activiteit die binnen de wetgeving van Nederland valt. Dit bleek woensdag uit een persverklaring naar aanleiding van een gesprek tussen Randstad Groep Nederland en vakbond FNV.

Aegon gaat eigen aandelen inkopen ter neutralisering van het slotdividend in aandelen over 2017. Het gaat hierbij om de inkoop van 21.954.140 aandelen. Het aandeel verloor 0,7 procent.

Shell won 0,8 procent. De energiereus heeft via zijn dochter Shell Gas Holding de verkoop van Malaysia LNG Tiga Sdn Bhd met een transactiewaarde van 750 miljoen dollar voltooid.Shel ontvangt uiteindelijk circa 640 miljoen dollar.

Van de Midkappers was AMX met een winst van 1,6 procent de sterkste stijger. WDP steeg 1,3 procent en SBM Offshore won 1,2 procent. Wereldhave bungelde met een verlies van 1,7 procent onderaan.

De raad van commissarissen van PostNL benoemde Jan Nooitgedagt als voorzitter. Als vice-voorzitter werd Jacques Wallage benoemd. Het aandeel verloor 1,3 procent.

Van de kleinere fondsen kon Heijmans rekenen op de aandacht van beleggers. Heijmans gaat 121 sociale huurappartementen ontwikkelen en bouwen in Leidsche Rijn in Utrecht. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van ongeveer 18 miljoen euro. Het aandeel steeg 0,8 procent.

Basic-Fit was met een winst van 1,8 procent de sterkste stijger. ICT Group was de sterkste daler met een verlies van 1,6 procent.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.