Nederland - 30 juni 2021 - Beursbrink

Amerikaanse olievoorraden slinken zesde week op rij

door STIJN

De American Petroleum Institue (API) rapporteerde dinsdag een afname van 8.153 miljoen vaten voor de laatste week van de maand juni. Dat betekent dat de Amerikaanse olievoorraden nu al voor de zesde week op rij aan het dalen zijn. Het gaat precies harder dan analisten verwachten, zij gingen uit van een afname van 4.686 miljoen vaten.

De situatie op de oliemarkt lijkt elke week te verbeteren. Niet alleen zijn de vooruitzichten van de wereldeconomie positiever dankzij de massale vaccinatiecampagnes en stijgt de vraag naar olie hierdoor. Langs de andere kant gaat het ook steeds beter de goede kant op, namelijk de Amerikaanse olievoorraden zijn nu al de zesde week op rij aan het krimpen.

Volgens de American Petroleum Institute werden er in de laatste week van juni 8.153 miljoen vaten afgenomen uit de Amerikaanse olievoorraden. Dat is bijna 1.000 miljoen meer dan de week ervoor. Het is ook dubbel zoveel dan analisten hadden voorspeld voor de laatste week van juni.

Door deze ontwikkeling op de oliemarkt zitten de olieprijzen flink in de lift. De Brent crude noteert momenteel rond de 75 dollar per vat. De WTI crude noteert rond de 74 dollar per vat.

Factoren

Een aantal factoren spelen op de oliemarkt. De factoren die eerder vermeld werden maar evenzeer de verminderde productie in de Verenigde Staten. Vorige week werden er 11.1 miljoen vaten per dag geproduceerd, dat zijn er 100.000 per dag minder dan de week ervoor.

Daarenboven is er ook nog de OPEC+ die een gunstig productiebeleid handhaaft. Marktkenners en analisten zijn bijzonder optimistisch en verwachten dat de olieprijzen de komende maanden zullen blijven stijgen. Men verwacht minimum dat olie de 100 dollar gaat aantikken.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Willi Heidelbach – PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.