Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
Nederland - 14 mei 2019 - Politiek

Damrak in de ban van handelsoorlog

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat dinsdag naar verwachting een licht hogere opening tegemoet. Wall Street sloot maandagavond nog enkele procenten lager, terwijl de verliezen in Azië relatief beperkt blijven.

Futures op de AEX index wijzen een uur voor het luiden van de gong op een winst van 0,2 procent. De index daalde maandag nog 1,2 procent, terwijl de Midkap zelfs 2,6 procent prijs gaf.

Wereldwijd reageerden beleggers maandag teleurgesteld op de handelsontwikkelingen tussen de Verenigde Staten en China, nadat het tweedaagse overleg tussen de twee economische grootmachten vorige week donderdag en vrijdag geen concrete resultaten opleverde. Washington verhoogde daarom vrijdag de importheffingen op 200 miljard aan Chinese goederen van 10 procent naar 25 procent.

In reactie op het opvoeren van Amerikaanse sancties kondigde Beijing gisteren aan per 1 juni de importheffingen op 60 miljard aan Amerikaanse goederen te verhogen naar 25 procent. Dit was voor beleggers het signaal dat China en de VS nu echt op ramkoers liggen.

De aankondiging volgde nadat Trump Beijing via Twitter waarschuwde juist niet met tegenmaatregelen te komen, omdat China zich daarmee alleen maar in de eigen voet zou schieten. Volgens Trump zullen de Amerikaanse importheffingen China pijnlijk treffen, omdat ze bedrijven dwingen om de productie van China naar andere landen te verplaatsen.

De VS dreigen ondertussen alweer met nieuwe importheffingen op nog eens bijna 300 miljard dollar aan Chinese goederen, die mogelijk al deze zomer worden ingevoerd.

Beleggers in New York kozen maandagavond in reactie op het handelsgeweld eieren voor hun geld, en haalden hun geld van de tafel. De verliezen voor de hoofdindices, die van recordniveaus afkomen, liepen uiteen van 2,4 procent voor de S&P 500 tot 3,4 procent voor techbeurs Nasdaq.

“De volatiliteit [op de aandelenmarkten] zal aanhouden. Beleggers weten niet wat ze ervan moeten denken “, zei JJ Kinahan, marktstrateeg bij TD Ameritrade. Maar “dit is meer een herwaardering van aandelen dan pure paniek. Obligaties [als alternatief voor aandelen] zijn de afgelopen weken opgelopen, maar als dit paniek was, zou de stijging veel groter zijn geweest”, voegde hij toe.

Op Wall Street woog Apple zwaar op de koersvorming van de Nasdaq met een verlies van bijna zes procent. Naast de mogelijke gevolgen van het Amerikaans-Chinese handelsconflict voor de techreus, oordeelde het Hooggerechtshof in de VS maandag dat consumenten een groepsrechtszaak tegen de iPhone-producent mogen doorzetten.

Apple wordt beschuldigd van het misbruiken van zijn dominante marktpositie door het kunstmatig hoog houden van de prijzen in zijn App Store. Het concern betaalde in 2017 nog netto meer dan 26 miljard dollar aan app-ontwikkelaars, na aftrek van de commissie.

Mede door het handelsgeweld laat daarnaast de beursgang van taxi-bemiddelaar Uber beleggers met een zure smaak in de mond achter. Uber verloor maandag 10,4 procent en zette daarmee de neerwaartse trend door van vrijdag, toen de taxidienst een teleurstellend beursdebuut beleefde en bijna 8 procent verloor. Beleggers die ingeschreven hadden op aandelen hebben nu in twee handelsdagen bijna 20 procent van hun investering in rook zien opgaan.

In Azië heropende de beurs in Hong Kong vanochtend zijn deuren na een feestdag met een verlies van 1,4 procent. Tokio verloor daarnaast 0,7 procent, terwijl de Shanghai Composite vlak noteerde.

Amerikaanse olie ging maandag mee in de algemene negatieve tendens en werd 1,0 procent goedkoper op een settlement van 61,04 dollar. Eerder op de dag noteerde de olieprijs juist nog hoger, vanwege de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten, nadat twee Saoedische olietankers dit weekend werden aangevallen in de Straat van Hormuz in de Perzische Golf.

Royal Dutch Shell was om die reden maandag nog een witte raaf op Beursplein 5 met een stijging van een half procent.

Naast de handelsontwikkelingen hebben beleggers vandaag ook oog voor de vrijgave van de Duitse conjunctuurindicator ZEW-index, die de laatste maanden een behoorlijke impact had op het sentiment.

Ook het maandrapport van OPEC en de industriële productie in de eurozone kan op aandacht rekenen.

Vanochtend werd al bekend dat consumentenprijzen in Duitsland volgens definitieve cijfers ook in april een stuk sneller zijn gestegen dan in maart.

De inflatie bleef in de definitieve lezing 2,0 procent op jaarbasis en is hoger dan de definitie van prijsstabiliteit die de Europese Centrale Bank hanteert voor zijn monetaire beleid, van ‘dichtbij maar lager dan 2 procent’. In maart steeg het consumentenprijspeil in Duitsland met 1,3 procent.

Bedrijfsnieuws

Berenberg verhoogde het koersdoel voor IMCD van 65,50 naar 70,00 euro bij handhaving van het Houden advies. In het eerste kwartaal van dit jaar overtrof IMCD volgens Berenberg de verwachtingen en dat laat zien dat het businessmodel van het bedrijf nog steeds het beste is, zelfs binnen de huidige uitdagende omstandigheden.

Aandeelhouders van AMG Advanced Metallurgical Group hebben hun goedkeuring gegeven aan een dividend voor het boekjaar 2018 van in totaal 0,50 euro per aandeel.

Fagron kreeg voor alle agendapunten goedkeuring van de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering. Daarmee is ook het voorstel voor een brutodividend van 0,12 euro per aandeel, of netto 0,084 euro per aandeel Fagron, over 2018 akkoord bevonden.

Slotstanden Wall Street

De S&P 500 verloor maandag 2,4 procent op een slot van 2.811,87 punten, de Dow Jones index daalde ook 2,4 procent tot 25.324,99 punten en de Nasdaq liet zelfs 3,4 procent gaan en eindigde op 7.647,02 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Korting op alle rapporten en ebooks

PAK DIE DEALS
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel