Nederland - 23 augustus 2021 - Beursbrink

Bedrijfsactiviteiten eurozone blijven robuust

door STIJN

De Europese economie heeft wat mometum verloren in de maand augustus maar ze is nog altijd goed op weg om een sterke prestatie neer te zetten voor het derde kwartaal. Uit voorlopige gegevens blijkt dat de IHS Markit Purchasing Managers’ Index in augustus nog altijd 59,5 punten bedraagt, een sterke groei met andere woorden.

De maand augustus is nog niet voorbij, echter hebben we toch al een beeld van hoe de Europese economie het deze maand doet. Uit voorlopige gegevens van IHS Markit kunnen we opmaken dat de PMI vermoedelijk zal stranden op 59,5 punten. Dat is iets minder dan de 60,2 punten van de maand juli, echter blijft het een bijzonder sterke prestatie gezien alles boven de 50 punten groei betekent.

Chris Williamson, hoofdeconoom bij IHS Markit, benadrukt dat er zeker reden is voor optimisme gezien er in de maand augustus ook sprake is van werkgelegenheidscreatie. En niet zomaar werkgelegenheidscreatie, namelijk de sterkte van de afgelopen 21 jaar.

Encouragement comes from a second month of job creation at the strongest for 21 years, which reflects efforts by firms to boost operating capacity and meet demand, which should ultimately further help bring price pressures down.

Bedrijfsactiviteiten

De hoge bedrijfsactiviteiten in Europa zijn te danken aan het versoepelen van de coronamaatregelen. In verschillende Europese landen mag de bevolking steeds meer doen zonder beperkingen. Vooral de horeca, reis- en evenementensector profiteren van de versoepelingen.

Er zijn echter zorgen omtrent problemen over de toeleveringsketen en de hogere inflatie. Williamson benadrukte dat de loongroei in de eurozone kan bijdragen aan een nog hogere inflatie en dat de coronasituatie in Azië kan zorgen voor een ‘bottleneck’ voor de import uit deze regio.

The concern is that we are seeing some upward movement on wage growth as a result of the job market gain, which could feed through to higher inflation, and supply delays from Asia in particular look likely to persist for some time to come.

Het is volgens Williamson opvallend dat de PMI zo lang zo hoog blijft. Het zou hem dan ook niet verbazen mocht dit cijfer de komende maanden gaan dalen wegens afkoeling van de economie. Dat zou volgens hem een logische evolutie zijn, iets waar we ons geen zorgen over zouden moeten maken. Hij sluit echter niet uit de volgende maand evenzeer sterk zal zijn.

Bronnen: Silvia Amaro – CNBC

Foto: PiqselsTerms of use

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.