Nederland - 4 december 2017 - Beursblik
door REDACTIE BEURSBRINK

Damrak hoger uit startblokken na instemming senaat met belastingplan

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs start maandag fors in het groen, nadat de Amerikaanse Senaat zaterdagochtend instemde met de belastinghervormingen van president Donald Trump. Ook heeft Beursplein 5 wat goed te maken nadat een duikvlucht van de AEX index vlak voor de slotgong vrijdagmiddag bleek te zijn veroorzaakt door nepnieuws.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 1,1 procent. Vrijdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog 0,8 procent lager op 535,57 punten, waardoor op weekbasis een verlies van bijna een procent werd neergezet.

Vrijdagmiddag leek er nog geen vuiltje aan de lucht. De AEX index kabbelde licht hoger en beleggers anticipeerden op instemming van de Amerikaanse senaat met de belastinghervormingen van president Donald Trump.

Toen berichtte ABC News anchor Brian Ross dat voormalig veiligheidsadviseur Michael Flynn bereid zou zijn om tegen Donald Trump te getuigen dat hij in opdracht van Trump contacten zou hebben gelegd met de Russen tijdens zijn campagne voor het presidentschap. Het bericht veroorzaakte een schokgolf op de financiële markten en de Amerikaanse hoofdgraadmeter S&P 500 verloor in een oogwenk anderhalf procent. Het bleek echter geen correct verhaal.

Trump bleek kort ná zijn verkiezingsoverwinning Flynn de opdracht te hebben gegeven om met de Russen contact te zoeken om onder meer te praten over een gezamenlijke aanpak van IS. ABC erkende dat de berichtgeving over Flynn en Trump niet conform de redactionele regels is verlopen en Ross werd op non-actief gezet. Wel erkende Flynn vrijdag tegenover federale agenten dat hij heeft gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur en dat hij zal meewerken naar het onderzoek dat hierover loopt.

Zaterdagochtend stemde de senaat eindelijk in met de belastingplannen van Donald Trump. Dit gebeurde met een nipte meerderheid van 51 tegenover 49. Alle Republikeinen schaarden zich achter het plan, met uitzondering van 1 senator. Bob Corker van Tennessee stemde tegen omdat hij vreest dat de belastingplannen zullen leiden tot een groter begrotingstekort. Onderdeel van het plan is een verlaging van de vennootschapsbelasting van 35 naar 20 procent. Ondernemers zullen evenwel nog een jaar geduld moeten hebben alvorens ze hiervan gebruik kunnen maken.

Beleggers reageerden opgelucht en in de elektronische handel werden de futures op de Dow Jones index bijna een procent hoger neergezet. Wall Street zal vanmiddag naar verwachting dan ook op recordniveaus openen.

Aziatische beleggers waren vanochtend echter niet onder de indruk van de Amerikaanse ontwikkelingen. De beurzen in Tokio en Shanghai noteerden krap een half procent lager. De beurs in Hong Kong wist wel enkele tienden van een procent in het groen te noteren.

De januari-future voor een vat ruwe olie sloot vrijdag op de New York Mercantile Exchange 0,96 dollar hoger, of 1,7 procent, op 58,36 dollar, nadat OPEC landen en andere grote olieproducenten op donderdag een akkoord bereikten over een verlenging van het productieakkoord. Op weekbasis gaven de olieprijzen evenwel circa een procent aan waarde prijs, door zorgen over een mogelijke toename van de Amerikaanse productie. Afgelopen week markeerde het eerste weekverlies in bijna twee maanden.

De euro noteerde daarnaast vanochtend op 1,1865. Vrijdag bij het sluiten van de Europese beurzen noteerde de euro ten opzichte van de dollar nog duidelijk hoger op 1,1931.

Komende week nog geen kerstreces

Nu het cijferseizoen definitief achter de rug is en beleggers zich opmaken voor de laatste weken van dit jaar, richt de aandacht zich vooral op de macro-economische agenda en politieke ontwikkelingen.

Algeheel rekent de markt halverwege deze maand op een renteverhoging door de Amerikaanse Federal Reserve. Vrijdag wordt het officiële Amerikaanse banenrapport vrijgegeven en beleggers willen dan een bevestiging zien dat de weg voor de Fed inderdaad vrij is om een week later de rente opwaarts bij te stellen.

“Deze [verhoging] gaat er bijna op zeker komen”, aldus analist Corné van Zeijl van Actiam voor de camera van ABM Financial News op Beursplein 5. Verder zijn er voor komend jaar nog drie verhogingen ingeprijsd.

Ook gaan de Brexit-onderhandelingen momenteel een “cruciale” fase in volgens ING. Deze maand moet een akkoord gegeven worden door de Europese Unie dat er genoeg voortgang geboekt is op de momenteel bediscussieerde onderwerpen om daarna over het handelsakkoord te gaan praten. “Over het bedrag dat de Britten de EU verschuldigd zijn, lijkt een akkoord bereikt. De Britten tekenen bij het lijntje en zullen een bruto bedrag van 100 miljard overmaken, hetgeen netto tussen de 40 en 50 miljard zal betekenen”, aldus econoom Bert Colijn van ING.

Vandaag hebben beleggers oog voor onder meer de Amerikaanse fabrieksorders en de producentenprijzen in de eurozone.

Bedrijfsnieuws

Mediahuis, Talpa en Telegraaf Media Groep hebben overeenstemming bereikt over de verkoop van het belang van Talpa in TMG en de verkoop van het belang van TMG in Talpa Radio.

Kiadis Pharma schreef de eerste patiënt in voor zijn klinische onderzoek naar een hulpmiddel voor beenmergtransplantaties.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index daalde vrijdag 0,2 procent tot 24.231,59 punten, de S&P 500 verloor 0,2 procent tot 2.641,54 punten en de Nasdaq daalde 0,4 procent tot 6.847,59 punten.

 

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.