Nederland - 21 oktober 2019 - Beursbrink

Olieprijzen geven terrein prijs

door STIJN

Ondanks de positieve evolutie in het brexit-verhaal en ondanks de positieve evolutie in de handelsgesprekken tussen de Amerikanen en China, blijven de olieprijzen neerwaartse druk ondervinden. Investeerders blijven zich zorgen maken over de toestand van de wereldeconomie en dat vertaalt zich in lagere olieprijzen gezien de vraag minder wordt als de economie vertraagt.

De positieve factoren wegen niet op tegen de negatieve factoren voor de oliemarkt. De afgelopen weken zijn er wat positieve signalen bijgekomen maar die zijn niet voldoende om de grootste zorg van investeerders te doen vergeten. We sommen ze even op voor een klein overzichtje.

Allereerst zijn er de handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten van Amerika en China. De komende weken zal er een tijdelijk akkoord worden opgesteld dat beide partijen vermoedelijk zullen gaan ondertekenen. Deze ‘phase one deal’ wordt dan gevolgd door een tweede deal.

Dan heb je ook nog de positieve ontwikkeling in het brexit-verhaal. Brits premier Boris Johnson is er dan toch in geslaagd om een overeenkomst met de Europese Unie te vinden. Dat komt voornamelijk door wijzigingen inzake de Noord-Ierse en Ierse grens. Het akkoord moet wel nog worden goedgekeurd door het Britse en Europese parlement de komende dagen en weken.

En dan is er nog de OPEC en hun beleid. De OPEC-landen zouden bereid zijn om hun olieproductiebeleid nog eens aan te passen en nog minder te gaan produceren in de hoop zo een beter evenwicht te vinden op de oliemarkt. Maar al deze inspanningen en positieve ontwikkelingen mogen blijkbaar niet baten. De olieprijzen hebben moeite om hoger te klimmen.

Wereldeconomie

De hoofdoorzaak hiervoor zijn de teleurstellende cijfers en vooruitzichten van de wereldeconomie. Investeerders blijven maar malen over de gevolgen van de handelsoorlog en de impact ervan. De Chinese economie heeft alvast moeite om te blijven groeien door de huidige situatie.

Investeerders zullen pas tevreden zijn als er effectief concrete dingen worden overeenkomen tussen Donald Trump en Xi Jinping. De eerste ‘phase one deal’ kan hen dus nog niet bekoren omdat men bang is voor Trump zijn wispelturig en onvoorspelbaar karakter dat roet in het eten kan strooien.

Bronnen: Reuters

Foto: Satya Prem – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.