Nederland - 15 maart 2023 - beleggen
door STIJN

‘Wellicht geen renteverhoging in maart’

Moody’s Analytics hoofdeconoom Mark Zandi gaat in tegen de algemeen aangenomen verwachting dat de Fed de rentes eind deze maand nogmaals gaat verhogen met 25 of 50 basispunten. Volgens hem komt er helemaal geen ‘rate hike’ gezien de recente problemen binnen de Amerikaanse banksector.

De ene voorspelt een renteverhoging van 25 basispunten, de andere een verhoging met 50 basispunten. In ieder geval, een nieuwe renteverhoging is een zekerheid. Maar dat is buiten Mark Zandi gerekend. De hoofdeconoom van Moody’s Analytics denkt dat de Fed de trekker niet gaat overhalen omdat ze zich moeten focussen op de problemen binnen de banksector.

“There’s a boatload of uncertainty here, as a result the Fed will want to be cautious. I think they’re going… [to] decide not to raise interest rates at the meeting next week.”

Het inflatierapport van februari toont aan dat de inflatie beweegt in de lijn der verwachtingen. De Federal Reserve zou de situatie onder controle hebben, maar volgens Zandi blijft de inflatie veel te hoog. Daarom zijn er volgens hem meer renteverhogingen nodig die later dit jaar zullen volgen.

“But it is very high. I think… more rate hikes may be in order. But at this point in time, it is much more important to focus on what’s in your face — that is the potential for bigger problems in the banking system.”

Banksector

Dinsdag veranderde Moody’s Investors Service hun rating van de volledige Amerikaanse banksector van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. En dat is logisch volgens Zandi vermits hogere rentes meer druk leggen op financiële instellingen. Maar fundamenteel gaat het nog altijd goed met Amerikaanse banken, ondanks de recente faillissementen, aldus de hoofdeconoom.

Het is volgens Zandi beter dat de Amerikaanse centrale bank op de pauzeknop duwt en afwacht hoe de banken zullen reageren op de cocktail van hogere rentes en de faillissementen van Silicon Valley Bank en Signature Bank. In mei zou de Federal Reserve alsnog kunnen schakelen.

Travelcard

Bronnen: Sumathi Bala – CNBC

Foto: Frankieleon – FlickrCC BY 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.