Nederland - 14 december 2018 - Aandelen

Damrak gaat lagere opening tegemoet na Chinese cijfers

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting beduidend lager openen. Wall Street bleef donderdagavond dicht bij huis, maar de Aziatische beurzen koersen vanochtend in het rood na tegenvallende Chinese macro-economische cijfers.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een verlies van 1,1 procent. De index sloot donderdag al 0,3 procent lager op 508,27 punten.

Aziatische aandelen kwamen vanochtend onder druk te staan na de vrijgave van Chinese macrocijfers die lager uitvielen dan verwacht. Beleggers maken zich zorgen over de staat van de op één na grootste economie in de wereld en de mondiale groeivooruitzichten.

De Chinese detailhandelsverkopen stegen volgens overheidscijfers in november met 8,1 procent op jaarbasis. In oktober was nog sprake van een groei van 8,6 procent. Daarmee lag het groeitempo in november op het laagste niveau in 2018. Ook de groei van de industriële productie viel terug, van 5,9 procent in oktober naar 5,4 procent in november.

“De nieuwste cijfers tonen een economie die onder druk staat op zowel het buitenlandse als het binnenlandse front, waarbij de beleidsinspanningen om de groei te ondersteunen nog steeds tekortschieten”, schreef Julian Evans-Pritchard, senior China-econoom bij Capital Economics, in een reactie op de cijfers.

“Vooruitblikkend, zelfs als China en de VS een duurzaam handelsakkoord sluiten, zal de afkoeling van de wereldwijde groei en het effect van de tragere kredietgroei de komende maanden leiden tot tegenwind voor de economische activiteit,” voegde hij eraan toe.

Het Chinese bureau voor de statistiek lijkt zich echter nog geen zorgen te maken. “Er is maar weinig twijfel dat de Chinese economie in staat is om met 6,5 procent te groeien dit jaar”, zei een woordvoerder van het Chinese bureau voor de statistiek. De groei wordt daarbij ondersteund door een “robuuste” binnenlandse vraag. Voor volgend jaar is het statistiekbureau ervan overtuigd dat China opnieuw een “stabiele en gezonde” groei zal laten zien.

Overigens liet de Japanse industrie in december, volgens voorlopige cijfers, wel een lichte groeiversnelling zien. De inkoopmanagersindex steeg van 52,2 naar 52,4.

De beurzen in Hong Kong en Tokio koersten vanochtend circa twee procent lager. Shanghai en Sydney gaven ongeveer een procent prijs.

In Europa waren donderdag alle ogen gericht op Frankfurt, waar de Europese Centrale Bank de rente ongemoeid liet en officieel een einde maakte aan de maandelijkse opkoop van obligaties. Deze maand koopt de ECB nog voor 15 miljard euro op en dan is het afgelopen. Wel beloofde de centrale bank om de opbrengsten van de aflopende obligaties volledig te zullen blijven herinvesteren, en nog ruim nadat de rente voor het eerst verhoogd is.

Samenvattend noemde analist Bas van Geffen van Rabobank het rentebesluit weinig verrassend. Alleen dat de centrale bank doorgaat met herinvesteren, ook ruim nadat de rentes stijgen, was een wat sterkere boodschap dan de analist had voorzien. De euro liep na de speech van Draghi iets terug op een niveau van 1,1356, dezelfde stand als vanochtend.

Volgens week is het de beurt aan de Amerikaanse tegenhanger, de Federal Reserve. De Amerikaanse president Donald Trump voelt niets voor een verdere renteverhoging, zo liet hij donderdag in een interview met Fox News opnieuw weten. Economen mikken echter wel degelijk op een renteverhoging volgende week met 0,25 basispunten tot een bandbreedte van 2,25 tot 2,50 procent. Er wordt verwacht dat de Amerikaanse centrale bank de verwachtingen voor het aantal renteverhogingen in 2019 neerwaarts zal bijstellen.

De januari-future voor een vat West Texas Intermediate ruwe olie steeg donderdag 2,8 procent naar 52,58 dollar per vat op de New York Mercantile Exchange. Vanochtend daalde de future in de Aziatische handel met ruim een half procent na de bekendmaking van de Chinese macrocijfers.

Gedurende de dag worden in Europa en Amerika inkoopmanagersindices voor de industrie vrijgegeven. Beleggers hebben daarnaast ook oog voor de Amerikaanse detailhandelsverkopen in november.

Vanochtend werd al bekend dat de Nederlandse detailhandel in oktober in de lift zat. De omzet steeg in oktober met 3,3 procent, na een toename van 1,7 procent in september. De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in oktober. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel zelfs 5,2 procent hoger dan in oktober 2017.

Bedrijfsnieuws

De rechtbank in Den Haag besloot dat medewerkers van PostNL rond de feestdagen niet langer mogen staken dan vijftien minuten per dag. De rechtbank wil voorkomen dat stakingen georganiseerd door de FNV de post- en pakketbezorging verstoren tijdens de drukke feestdagen. De bond dient zich hier tot minstens 6 januari aan te houden.

NN Group kreeg van de Nederlandsche Bank toestemming om zijn levens- en schadeverzekeringen en die van Delta Lloyd samen te voegen.

Financieel directeur Jeroen Slop vertrekt aan het einde van dit seizoen bij Ajax. “Ik ben inmiddels 20 jaar werkzaam bij Ajax. De tijd is nu gekomen om iets anders te gaan doen, waar ik me de komende periode rustig op ga richten”, aldus Slop.

Vopak is in Singapore een pilot gestart met het inzetten van drones en robots om onder meer veiligheidsinspecties te optimaliseren.

Euronext brengt dit kwartaal geen wijzigingen aan in de samenstelling van de beursindices in Amsterdam. De volgende herweging is in maart.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde donderdag fractioneel tot 2.650,53 punten, terwijl de Dow Jones index juist 0,3 procent won op 24.597,38 punten. Techbeurs Nasdaq leverde 0,4 procent in op 7.070,33 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel