Europa - 30 september 2019 - Beursbrink

Dalende Duitse inflatie slecht nieuws voor ECB

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De dalende Duitse inflatie is wellicht goed nieuws voor Duitsland, maar niet voor de Europese Centrale Bank. Dit stelde econoom Carsten Brzeski van ING maandag.

De Duitse inflatie kwam in september uit op 1,2 procent op jaarbasis. Dat was in augustus nog 1,4 procent en in juli zelfs 1,7 procent. Geharmoniseerd naar Europese maatstaven was de inflatie in september zelfs nog maar 0,9 procent.

Volgens Brzeski verliest de inflatie aan kracht en is het daarmee op weg om het inflatiedoel van de ECB op een lager niveau vast te pinnen.

Daarentegen staat de Duitse arbeidsmarkt er volgens Brzeski goed voor en lieten de detailhandelsverkopen een stijging zien.

Dit betekent volgens de econoom dat de ellende in de Duitse industrie, in ieder geval op dit moment, de rest van de Duitse economie nog niet besmet. Sterker nog, Brzeski denkt dat de particuliere consumptie zelfs kan profiteren van de steeds lagere inflatie. “Met lage inflatie kun je meer dingen kopen”, zo verwees de econoom naar een uitspraak van Mario Draghi, de voorzitter van de ECB.

En als de Duitsers inderdaad meer kopen, dan zal dit de angst voor een recessie temperen, betoogde Brzeski.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

Reageer op dit artikel