Nederland - 4 oktober 2020 - Aandelen

Zo zullen de komende vijf jaar er gaan uitzien

door STIJN

Een glazen bol hebben we niet, dus in de toekomst kijken is helaas onmogelijk. De Nederlandse vermogensbeheerder Robeco doet echter een poging om een vooruitblik te doen. Hun economen en analisten verwachten de komende vijf jaar negatieve rentes en hoge volatiliteit op de financiële markten. Daarenboven gaat het tijdperk na corona volgens Robeco ongeveer hetzelfde zijn als na de 2e wereldoorlog.

De MSCI AC World-index noteert momenteel op hetzelfde niveau als begin dit jaar. Met andere woorden, deze index is er op de afgelopen 10 maanden helemaal niet op vooruit gegaan. Toch een sterke prestatie gezien de coronacrisis en de forse daling op de wereldwijde aandelenmarkten.

Sinds het dieptepunt in maart, is deze index goed hersteld. Toen noteerde de index op 395 punten, momenteel staat ze op 564 punten. De vraag is nu hoe het verder zal gaan. Uiteraard niemand die het weet maar vermogensbeheerder Robeco doet een poging om de toekomst te voorspellen.

Zoals de situatie er nu uitziet, gaan we volgens Robeco de komende vijf nog altijd met extreem lage rentevoeten zitten. Niet alleen in de Verenigde Staten maar ook in Japan, Europa, etc. Dat zal noodzakelijk zijn vermits de economieën van de ontwikkelde landen nog altijd met problemen zullen zitten. De financiële stimulus voor bedrijven en gezinnen gaat dus nog een tijdje aanhouden.

Lage rentevoeten en inflatiedoel

Analist Peter van de Welle benadrukt dat dit uiteraard niets nieuws is. De financiële markten teren nu al enkele jaren op lage rentevoeten. Hij stelt ook dat de beleidsmakers constant de situatie gaan evalueren en het beleid hierop zullen afstemmen. Als de conventionele instrumenten zijn uitgewerkt, dan zal men overschakelen naar een scenario waarbij overheden een grote rol spelen.

De hoofdtaak van de centrale banken zal dan voornamelijk bestaan uit het laag houden van de rentevoeten zodat de overheden de leenkosten kunnen dekken en de vraag voldoende stimuleren. Daarenboven gaat men tolereren dat het inflatiedoel overschreden wordt, net zoals tijdens de periode na de tweede wereldoorlog.

Bronnen: Robeco

Foto: Tim Savage – Pexels

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.