Nederland - 25 februari 2022 - Aandelen

IPO Porsche kan in Q4 plaatsvinden

door STIJN

Volkswagen had eerder aangegeven van plan te zijn om met Porsche naar de beurs te trekken. Deze week maakte ze bekend dat de IPO kan plaatsvinden tijdens het vierde kwartaal van dit jaar. Volkswagen wil hun bedrijfsstructuur decentraliseren om hun concurrentiële positie inzake elektrische voertuigen te versterken. Alsook om meer beleggers aan te trekken.

Porsche maakt onderdeel uit van Volkswagen, dat sinds jaar en dag al beursgenoteerd is. Maar van Porsche zelf kan je nog geen aandelen kopen. Daar komt normaal gezien eind dit jaar verandering in. De Duitse autobouwer heeft laten weten met hun luxemerk naar de beurs te trekken en een ‘initial public offering’ tijdens het vierde kwartaal te doen.

De opzet van Volkswagen is om de bedrijfsstructuur van de autogroep te decentraliseren op een manier die de concurrentie met Tesla zou vergroten. Binnen de groep zijn er nog luxemerken, zoals Bugatti, Audi en Bentley, maar Porsche is de meest winstgevende van het luxesegment.

There is no guarantee the market value of (Porsche) will translate into the VW share price unless VW addresses more structural issues of brand/product complexity.

Concurrentie

CEO Herbert Diess vindt de timing ook cruciaal vermits elektrische voertuigen het nieuwe normaal aan het worden zijn. Het aandeel van Volkswagen maakte een sprong van 5 procent na bekendmaking van het nieuws. Men schat de marktwaarde van Porsche op 90 miljard euro.

For me, this marks an inflection point and the ideal timing for the potential transaction in order to ignite our EV shift momentum.

Er is al jaren sprake om de bedrijfsstructuur op te delen in verschillende stukken zodat ze flexibeler te werk kunnen gaan en beter kunnen concurreren op de EV-markt. De Duitsers hebben elektrische modellen in portefeuille, maar hun marktwaarde wordt overschaduwd door Tesla.

Bronnen: Christophe Steitz & Jan Schwartz – Yahoo Finance

Foto: Crea Park – PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.