Nederland - 4 november 2021 - Beursbrink

OPEC+ gaat olieproductie wellicht niet verhogen

door STIJN

Olieprijzen noteren op hun hoogste niveau sinds het jaar 2014 en dat voelen olie-importerende landen in hun portefeuille. De internationale druk om de olieprijzen te drukken, is aan het toenemen. Maar ondanks deze druk, zal de OPEC+ vermoedelijk nog niets gaan wijzigen aan hun productiebeleid. Met andere woorden, de olieprijzen zullen blijven stijgen.

De olieprijzen blijven maar stijgen door een hoge vraag naar energie en het herstel van de wereldeconomie. Het evenwicht op de oliemarkt werd begin vorig jaar verstoord door de coronapandemie waardoor de prijs voor een vat olie hard daalde.

De OPEC+ besliste daarom om minder olie te gaan produceren om het aanbod af te stemmen op de vraag. Edward Bell, econoom bij NBD, verwacht in ieder geval dat de OPEC+ niet meteen meer olie zal gaan produceren zodat ze kunnen blijven profiteren van de hoge olieprijzen.

For now, we still expect to see OPEC+ members remain in favor of keeping oil markets tight, taking advantage of the elevated prices to improve fiscal accounts.

Olieproductie

En dat schiet wereldwijd een beetje in het verkeerde keelgat. Amerikaans president Joe Biden heeft reeds druk uitgeoefend met het advies aan de OPEC+ om de olieproductie toch te verhogen. Ook Japan en India scharen zich achter de opmerkingen van president Biden.

The idea that Russia and Saudi Arabia and other major producers are not going to pump more oil so people can have gasoline to get to and from work, for example, is not right.

Maar ondanks de internationale druk, lijkt de OPEC+ niet te plooien. Een woordvoerder van de organisatie benadrukte dat de twijfels omtrent COVID-19 nog niet zijn verdwenen en dat de situatie nog altijd kan keren. Het ziet er dus niet naar uit dat de OPEC+ zal beslissen meer olie te gaan produceren dit jaar, tot ergernis van olie-importerende landen en consumenten.

Bronnen: Natasha Turak – CNBC

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.