Nederland - 17 juli 2019 - Azië

Chinese groei op laagste punt in 27 jaar; zoals verwacht door Chinese overheid

door RAJA SPEET

De Chinese economie groeit op het laagste tempo in 27 jaar. Toch is het nog steeds een uitbreiding waar westerse landen jaloers op kunnen zijn. De Chinese overheid publiceerde cijfers over het tweede kwartaal van 2019. Uit deze blijkt dat de economie met 6,2 procent is gegroeid, in plaats van de verwachte 6,4 procent.

Toch werd een dergelijke groei al verwacht door de Chinese overheid. En de reden ervan wordt afgeschoven op externe factoren. Mao Shengyong zei bijvoorbeeld dat het milieu buiten China uitdagender is dan voorheen. Shengyong is de woordvoerder van het Chinese bureau voor de statistiek.

Maar ook in Amerika wist een persoon heel zeker dat de Chinese economie minder hard groeit als gevolg van externe factoren. President Donald Trump claimde een tussentijdse overwinning in het handelsconflict met China. Dat deed hij zoals gebruikelijk op twitter.

‘Amerikaanse belastingbetaler is de winnaar’

Vorige maand kondigde president Trump en de Chinese president Xi Jingping nog een staakt-het-vuren aan in het conflict. Dat deden ze destijds op de G20-top in Japan. Trump zag er toen vanaf om nieuwe tarieven in te voeren op Chinese goederen ter waarde van 300 miljard dollar.

De Amerikaanse president vervolgde zijn bericht:

Dit is waarom China een deal wil maken met de V.S. en nu spijt heeft dat het de originele deal niet heeft geaccepteerd. In de tussentijd krijgen we miljarden dollars aan tarieven binnen van China, en mogelijk nog veel meer. Deze tarieven gaan ten koste van China, en niet van de Amerikaanse belastingbetaler.

Chinese overheid verwachtte deze groei

Hoewel de groei op een laagste punt in jaren ligt, is het verwacht door de Chinese overheid. Deze zette namelijk een doel tussen de 6 en 6,5 procent. 6,2 procent valt daar perfect tussenin. Daarnaast blijft de Chinese overheid doorgaan met het stimuleren van de economie. Dat doen de Chinezen met beleid dat zich bijvoorbeeld richt op de binnenlandse investeringen.

Bron: NPR

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.