Nederland - 11 juni 2019 - Aandelen

Chinese beurs op hoogste niveau in juni na berichten over fiscale stimulering

door RAJA SPEET

De Chinese aandelenmarkt staat deze maand op het hoogste niveau. De reden voor de rally is de Chinese overheid die extra fiscale maatregelen aankondigt. De maatregelen zullen zich voornamelijk richten op de infrastructuur.

De grootste Chinese aandelenbeurs, de Shanghai Composite, staat dinsdag ruim 2,5 procent in de plus. Dat laat data van Google Finance zien. Vooral bedrijven die zich met infrastructuur bezighouden, doen het goed.

Bedrijven in infrastructuur winnen ruim 10 procent

China zal zijn infrastructuur financieren door lokale overheden de mogelijkheid te geven om speciale obligaties uitgeven. Dat stelt Xinhua, een lokaal mediaplatform, die documenten van de overheid citeerde.

Lokale overheden kiezen zelf de bestemming van de investeringen. Volgens Xinhua zal het bijvoorbeeld gaan om investeringen in snelwegen, spoorwegen en gas- en elektriciteitstoevoer.

Toch hebben de grootste stijgers in de Shanghai Composite niet direct de focus op de bovengenoemde infrastructuur. Volgens data van Google waren Shanghai Yaohua Pilkington Glass Group, Xinjiang Qingsong Building Materials and Chemicals Group en V V Food & Beverage de grootste stijgers.

De producent van glas, de producent van constructiematerialen en conglomeraat die zich voornamelijk richt op landbouw stegen allemaal met ruim 10 procent.

Nog altijd risico op nieuwe tarieven

Toch heerst er nog steeds onzekerheid op de Chinese beurs. Dat heeft alles te maken met de handelsoorlog. Onlangs dreigde president Donald Trump met nieuwe importtarieven op Chinese goederen, als de Chinese president, Xi Jingping, niet op de G20-top zal verschijnen. De G20-top zal deze maand plaatsvinden in Japan. Trump zei:

Een deal met China gaat er komen. Weet je waarom? Door tarieven.

Bron: Reuters, MarketWatch

Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Reageer op dit artikel