Onze visie op crypto voor 2023

Crypto zit al ruim een jaar in een berenmarkt en de koersen staan in z’n totaliteit 75% lager vanaf de top. 2023 zal het jaar zijn dat de berenmarkt eindigt. Dit betekent natuurlijk veel nieuwe kansen in de markt, maar waar liggen die?

Aan het einde van 2022 publiceerde we een nieuwe editie van de Crypto Gids. Hierin deelde we ons complete vooruitzicht voor de cryptomarkt in 2023 en verder, en gaven we per interessante trend aan welke tokens daarbij onze favoriet zijn. In deze blog delen we onze algemene visie voor de veelbelovende markt, en welke trends belangrijk zijn om in de gaten te houden.

Wat te doen in 2023? Positioneer je in de juiste crypto trends!

Zoals net benoemd verwachten we dus een einde van de berenmarkt in 2023. Dit betekent niet dat vanaf vandaag de koersen direct omhoog zullen gaan. Er liggen namelijk nog wat lijken in de kast, zoals Genesis. We geloven niet dat dit nog heel veel schade aan kan richten, maar hoe het huis hier precies in elkaar zit, weten we niet. Andere bedrijven kunnen bijvoorbeeld nog in de problemen komen door een eventuele val van Genesis en dat zou de situatie verder kunnen verslechteren.

Maar wanneer deze rommel is opgeruimd, zien we de kans groot dat nieuw kapitaal de markt betreedt. Bijvoorbeeld grotere spelers zoals Goldman Sachs die zich in de markt gaan moeien. Voor deze financiële huizen is crypto immers ook een groeimarkt met veel potentieel.

Een herstel verder in 2023 kan komen door een nog steeds veel hoger aantal dollars in het financiële systeem dan voor corona en een dalende inflatie. Lagere inflatie kan voor de Federal Reserve een reden zijn om z’n strenge beleid bij te keren, waarmee we ETH makkelijk aan 3.000 dollar zien. Nieuwe recordhoogtes lijken alleen lastig, omdat we niet verwachten dat de Amerikaanse centrale bank een soepel beleid zal hanteren. Toch zien we 2023 wel als een opstap naar een nieuwe stierenmarkt. Dat is aan de huidige koersen al genoeg om een +100% winst te behalen.

Deze macro-economische factoren zijn belangrijk voor de prijs op de korte en middellange termijn. Echter is de technologie achter crypto een stuk belangrijker voor de langere termijn. De technologie achter crypto is uiteindelijk te sterk om koersen niet te doen laten uitbreken op de langere termijn. Kortom, de technologie achter crypto is de brandstof voor de volgende stierenmarkt.

Je goed positioneren in deze trends zal goed zijn voor de grootste winst in je portefeuille. Nu is het uiteraard een illusie om precieze bodems en toppen te timen en we zullen ook nooit all-in gaan op één tip. Alleen dan kan het alsnog een groot verschil maken in je portefeuille om bij aanvang van een nieuwe stierenmarkt met verschillende kleinere posities blootstelling te hebben aan nieuwe crypto trends.

Welke crypto trends zijn er?

De vorige stierenmarkt van 2020/2021 werd gekenmerkt door DeFi, NFTs, Ethereum en alternatieven op Ethereum. Deze technologieën bestonden allemaal al in 2017. En Ethereum bijvoorbeeld al in 2015. Het betekent dus niet dat we nu naar iets hoeven zoeken dat nog niet bestaat. Bovendien kunnen ook al langer bestaande technologieën erg interessant zijn.

De trends waar wij grote potentie in zien zijn de volgende:

  • Industrialisatie
  • Tokenisatie en regulatie
  • Infrastructuur: schaalbaarheid
  • Infrastructuur: smart contract wallets / account abstraction
  • Gaming/Metaverse
  • Ethereum stakingoplossingen
  • Overige crypto tips en trends

Industrialisatie

In de nieuwe stierenmarkt geloven we dat industrialisatie van groot belang zal zijn. Industrialisatie zien we als één van de belangrijkste crypto trends in de komende jaren. Het betekent dat crypto oplossingen worden toegepast in bestaande industrieën. Op die manier zal de cryptomarkt evolueren van vooral luchtkastelen naar een werkelijke oplossing voor de mensheid. Zo kan de cryptomarkt weer vertrouwen terugwinnen bij het publiek, dat na de ineenstortingen van Terra, Celsius en FTX behoorlijk zijn geschaad.

Bestaande industrieën zijn heel uiteenlopend, maar vooral voor grote bedrijven kan crypto technologie nu al nuttig zijn. Bijvoorbeeld voor interne administratie/boekhouding, het opslaan van data, snellere internetverbinding of het uitwisselen van data met andere bedrijven. In alle gevallen gaat het erom dat processen efficiënter kunnen worden uitgevoerd, zodat kosten bespaard kunnen worden.

Tokenisatie en regulatie

Tokenisatie is het opzetten van een token op de blockchain die een activa uit de traditionele wereld vertegenwoordigd. Een voorbeeld hiervan is RealT, dat het eigendom van een huis naar de blockchain verplaatst middels een token. Via een token kan je eigendomsrechten namelijk veel makkelijker beheren. Het gaat dus vooral om de link met de fysieke wereld. Daarom heeft tokenisatie redelijk wat overlap met industrialisering en speelt ook regulatie een belangrijke rol.

Infrastructuur: schaalbaarheid

Beperkte capaciteit op blockchains is al langer een probleem. In de vorige stierenmarkt waren nieuwe schaalbaarheidsoplossingen al populair. We verwachten dat opschaling in de volgende cyclus ook een belangrijke trend zal opeisen, omdat de veelbelovende zero-knowledge proof (ZK) technologie nog in de kinderschoenen staat. Via de ZK technologie kunnen blockchains via layer-2s meer transacties doorvoeren zonder in te leveren op veiligheid, terwijl ze minder hardware nodig hebben. Minder hardware betekent minder kosten. ZK technologie werkt dus een stuk efficiënter.

Infrastructuur: smart contract wallets / account abstraction

Smart contract wallets zijn de meest ondergewaardeerde technologie in de hele cryptomarkt. Je hoort bijna niets over deze geavanceerdere wallets, terwijl iedereen een wallet moet gebruiken en wallet ervaring vandaag de dag nog bar slecht is. In wallets kan nog zoveel worden verbeterd. Denk bijvoorbeeld aan betere beveiliging / backup mechanismes, het niet meer hoeven tekenen van transacties, automatische betalingen of extra verificatie als je een grotere transactie wil doen. Dit kan worden bereikt met account abstraction (lees hier meer).

Vandaag de dag werkt account abstraction nog op bepaalde layer-2s en bestaan er nog geen wijd geaccepteerde standaarden. Daarom kan het nog enkele jaren kunnen duren voordat er een goede smart contract wallet bestaat.

Bovendien is zo’n wallet bevorderlijk voor de hele industrie en kan het andere trends versterken, omdat je crypto alleen kan gebruiken met een wallet. Nu moeten we ook niet vergeten dat een applicatie achter een wallet een erg lucratief model kan zijn. Metamask verdiende met z’n swapfunctie bijvoorbeeld nog een kleine tien miljoen dollar in november.

Gaming/Metaverse

Gaming gebaseerd op crypto en de metaverse wonnen in 2021 al enorm veel populariteit. Bijvoorbeeld met de crypto game Axie Infinity en door de bedrijfsverandering van Facebook naar Meta. Deze trend is alleen nog lang niet uitgespeeld. Want er zijn nog geen AAA-games (games van hoogwaardige kwaliteit) gekoppeld aan de blockchain.

Blockchain kan een overduidelijk voordeel bieden aan gamers. Het kan gamers namelijk digitale eigendomsrechten schenken, zodat een gamer geïnvesteerde tijd of geld altijd kan hergebruiken. Nu zit tijd en geld van gamers altijd vast binnen de database van een spel. Dat is een bijzonder grote markt, want in Fornite alleen al gaven gamers in 2021 5,8 miljard dollar uit aan gaming items.

Ethereum stakingoplossingen

Proof of Stake is na Ethereum’s The Merge het dominantste model geworden om blockchains te hosten. Ethereum is in één klap ook het grootste Proof of Stake netwerk geworden. Dat biedt voor ETH verschillende voordelen, maar biedt ook kansen voor een heel ecosysteem dat het staken van ETH makkelijker en/of veiliger maakt.

Hoewel Ethereum staking een relatief kleine niche is, is het er wel één die in 2023 al hard kan gaan groeien. Omdat Ethereum vanaf volgend jaar maart z’n stakingsysteem volledig zal openen. Dat betekent dat je ETH ook uit het stakingsysteem kan halen. Vanaf maart zal dit kunnen. Hierdoor mag je verwachten dat ETH staking nog populairder wordt. Je bent er dan immers zeker van dat je gestake’te ETH ook weer terug naar je wallet kan sturen. Hiernaast speelt ook een rol dat crypto rendementen hard zijn gedaald in de berenmarkt, terwijl ETH staking nog altijd +5% per jaar oplevert. In de huidige berenmarkt zullen rendementen over de gehele linie niet snel toenemen. Reden dat ETH staking een stuk interessanter is.

Overige crypto tips en trends

We geloven dat de bovenstaande trends overheersend zullen zijn in de volgende stierenmarkt. Nu betekent dat niet dat dit de enige plekken zullen zijn om buitengewone winsten te behalen. Zeker als er nieuwe trends in de cryptomarkt opkomen. Want dat bestaande trends die nieuwe cyclus kunnen vormen, betekent niet dat er geen nieuwe trends in een nieuwe cyclus kunnen ontstaan.

>>> Exact weten over welke coins en projecten wij enthousiast zijn bij iedere bovenstaande trend? Abonneer je dan nu op de Crypto Gids, en mis geen verdere tips meer!

 


Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg vince op de voet

Direct zien wanneer Vince een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.