Is de crypto berenmarkt voorbij?

Ethereum staat in een klein weekje bijna 50% hoger. Opvallend, want vorige week was het Amerikaanse inflatiecijfer 9,1%. Wederom hoger dan verwacht. Voorheen brak dat telkens de markt. Nu niet en stijgt vrijwel alles. Is de berenmarkt dan niet voorbij?

Als we één ding zeker weten, is dat we niet zeker weten of deze crypto winter voorbij is. Maar er zijn ondertussen redelijk wat argumenten te maken voor dat we de bodem hebben gezien. Natuurlijk zijn er ook redenen waarom dat niet zo is. Hieronder verschillende voor en tegens.

Redenen waarom de berenmarkt voorbij is:

#1 Heel veel liquidaties geweest

In de cryptomarkt hebben bijzonder veel (grote) partijen gedwongen moeten verkopen. Als gevolg zit er een stuk minder geleend geld in de markt. Deze schuldafbouw zorgt voor een stuk minder risico en spreekt in het voordeel van een bodem.

De liquidaties/gedwongen verkopen gaan al even terug. Het begon met Terra, dat miljarden dollars bitcoins moest verkopen om hun systeem proberen te reden (wat uiteindelijk niet lukte). Daarna waren er verschillende grote leenplatformen die uitkeringen aan klanten moesten stopzetten, omdat een bankrun dreigde. Celsius is het bekendste voorbeeld. Deze partij heeft ondertussen honderden miljoenen schulden in DeFi afbetaald. Daarnaast waren er nog verschillende crypto hedgefondsen die de handdoek in de ring moesten gooien. Wederom moest crypto worden verkocht om hefboomposities te sluiten. Het bekendste voorbeeld is 3AC. Net als Celsius een partij die niet heel lang geleden +10 miljard dollar aan crypto activa onder beheer had.

#2 Futuresmarkten zijn langere periode negatief geweest

Met futures kan je eenvoudig met een hefboom beleggen. Dat betekent dat je extra veel risico neemt en dat kan eerder op je zenuwen gaan werken. Oftewel, je gaat eerder emotioneel handelen. Het sentiment in deze markten meten is daarom een handige contra indicator. Wanneer het sentiment onder futurehandelaren overwegend negatief is, is dat dus meestal positief. En andersom ook.

Nu zijn er verschillende signalen dat het sentiment al redelijk negatief is geweest. Zo waren funding rates al voor langere periode negatief. Ook zit het grootste percentage kleine handelaren op Binance al langer short in plaats van long.

#3 Capitulatie onder traditionele beleggers

Meerdere traditionele beleggers hebben de handdoek al langer in de ring gegooid. Zo daalde het aantal bitcoins onder beheer al flink. In deze crypto nieuwsbrief gingen we daar eerder op in.

Doorgaans handelen mensen die niet in de materie zitten eerder op emotie en daarom is dit een interessant signaal.

Hieronder schaar ik een voorbeeld dat we in dit artikel bespreken. Mensen richten hun sociale profielen anders in, na de malaise in de cryptomarkt.

#4 Verschillende technische indicatoren

Daarnaast zijn er nog verschillende technische indicatoren die op een bodem wijzen.

  • Bitcoin (maar ook Ethereum) noteerde al onder het 200-wekelijks gemiddelde.
  • De RSI indicator noteerde al in oversold gebied op de wekelijkse grafiek.
  • Het aantal stablecoins versus de cryptomarktwaarde noteert erg hoog:

#5 Ethereum specifiek: The Merge is aangekondigd

De reden waarom Ethereum extra goed presteert tegenover bijvoorbeeld Bitcoin, is dat The Merge is aangekondigd. We hebben al verschillende keren geschreven over wat dit betekent (hier en hier bijvoorbeeld). Kort door de bocht: The Merge verandert de manier waarop het Ethereum netwerk wordt onderhouden. De blockchain gaat over op een minder kapitaalintensief model. Dat betekent dat er minder ETH uitgegeven hoeft te worden om voor onderhoud en veiligheid te betalen. De inflatie van Ethereum zou daarom met 90% gaan dalen.

Deze Merge is nu aangekondigd voor 19 september. Natuurlijk is dat onder voorbehoud. Maar de datum staat in ieder geval en dat geeft de markt vertrouwen. In twee maanden wordt ETH immers vele malen schaarser. Wanneer er 90% minder nieuw aanbod (inflatie) in de markt komt, dan kan het wel eens moeilijk zijn om een nog lagere bodem neer te zetten.

Waarom de berenmarkt niet voorbij is:

#1 Het macro plaatje

De inflatie is nog steeds torenhoog. Als gevolg laten centrale banken het geldaanbod krimpen om de economie af te laten koelen (wat inflatie moet verlagen). Minder geld in omloop betekent heel simpel gezegd ook minder geld om crypto te kopen. Dat is slecht voor de koersen. Voorlopig zullen centrale banken, met name de Amerikaanse centrale bank, nog tientallen miljarden dollars per maand uit de markt halen.

Als gevolg van het krimpende geldaanbod en hogere rentes, is een recessie quasi zeker. Zo’n recessie kan bedrijfswinsten hard onderuit halen, wat voor nog lagere koersen zorgt. Lagere koersen in aandelen zouden crypto ook mee kunnen trekken. Het afgelopen halfjaar handelen de crypto en aandelen koersen redelijk hand in hand.

#2 Vorige bodems duren langer en hebben altijd oplevingen

Als je kijkt naar de laatste vijf Bitcoin bodems, dan zie je dat deze minimaal 42 dagen duurde en een minimale opleving van 42% hadden. De huidige bodem duurt nu pas 30 dagen en staat voor Bitcoin pas 27% hoger.

Afgaand op het verleden is er een hele aannemelijke kans dat dit een bounce is, die nog een stukje hoger kan om vervolgens weer te dalen. De bodem duurt immers ook pas 30 dagen.

De kortste bodem duurde 42 dagen, tijdens de covidcrash. Tijdens deze periode werd bizar veel geld bijgemaakt, terwijl we nu dus in een periode van geldkrimp zitten. Als je het zo bekijkt is het niet waarschijnlijk dat we het nu met minder tijd kunnen doen.

#3 Wie zegt dat alle liquidaties voorbij zijn?

Celsius zou nog honderden miljoenen dollars aan bitcoins en ethereum hebben. Grote kans dat ze deze nog moeten omzetten naar cash. Hoewel ze dat natuurlijk niet direct in de markt hoeven te dumpen, maar het ook via een OTC deal kunnen verkopen.

Daarnaast zou er redelijk wat tempo in de Mt. Gox zaak zitten. Mt. Gox is een oude crypto broker die in 2014 werd gehackt. 150.000 bitcoins zijn teruggevonden en worden teruggegeven aan voormalig klanten. Deze staan sinds 2014 op een bijzonder hoge winst en kunnen dus best weleens een goed deel veilig willen stellen. Dat zou in de komende maanden kunnen gebeuren.

 

Dit artikel is geen beleggingsadvies. Het is geen gepersonaliseerde aanbeveling. Het bevat algemene informatie, op basis waarvan u (op eigen verantwoordelijkheid en voor eigen rekening en risico) beslissingen kunt nemen. BeursBrink raadt u aan om zelf advies in te winnen bij derden.

Tenzij anders vermeld, zullen wij dit artikel niet actualiseren. Het kan dus goed zijn dat de inhoud van dit artikel bij latere lezing is achterhaald door de actualiteiten en de ontwikkelingen. Het kan ook zijn dat met een bepaald aspect in het artikel geen rekening is gehouden. Hoewel BeursBrink zorgvuldigheid betracht, kan het ook voorkomen dat er onvolkomenheden in het artikel staan.

U bent zelf verantwoordelijk voor uw beleggingsbeslissing(en).

Aan het rapport en de inhoud ervan kunnen ook geen rechten worden ontleend. Het artikel is gebaseerd op aannames en vormt geen enkele garantie voor een bepaalde ontwikkeling of resultaat. BeursBrink is nooit aansprakelijk voor gebruik van dit artikel of de daarin opgenomen informatie.

Beleggen brengt grote risico’s en kosten met zich mee. U kunt uw inleg of een deel ervan verliezen. De waarde van uw belegging kan fluctueren. In zijn algemeenheid wijst BeursBrink erop dat het niet verstandig is om te beleggen met geld wat u nodig heeft om te kunnen voorzien in uw dagelijkse voorzieningen. In het verleden behaalde resultaten bieden voorts geen garantie voor de toekomst.

BeursBrink is niet verantwoordelijk voor de inhoud en/of juistheid van teksten, afbeeldingen of hyperlinks die door derden worden geplaatst in het artikel. Evenmin is BeursBrink verantwoordelijk voor informatie en/of berichten die door gebruikers van het artikel via internet verzonden worden.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.