De grootste misvatting over crypto (die je heel veel geld kost)

De meeste mensen denken bij de cryptomarkt aan betalingen, Bitcoin en Dogecoin. Hiermee sla je de plank volledig mis. Want de grote innovatie van crypto heeft niets met munten te maken.

De innovatie van crypto heeft wel te maken met:

  • Smart contracts op blockchains
  • Applicaties op smart contract blockchains

De naam cryptomunten is dus eigenlijk erg misleidend als je het over de cryptomarkt hebt.

Focus op de applicaties

Crypto(munten) is een verzamelnaam voor verschillende dingen. We hebben blockchains met munten (zoals Bitcoin), blockchains met smart contracts (zoals Ethereum) en we hebben applicaties.

Applicaties zijn voor nu vooral financieel (zie Decentralized Finance), maar in de toekomst zullen ook veel andere sectoren naar de blockchain gaan. We zien dat nu al in gaming, maar denk ook aan gezondheidszorg.

Van deze drie verschillende groepen zij applicaties veruit het belangrijkste om op te focussen. Applicaties leveren diensten en daarom geven ze ons als mensen waarde. Dat betekent dat applicaties veel meer waard zullen worden.

Waar de cryptomarkt voor nu voor +40% wordt gedomineerd door de Bitcoin, zal dat over 10 jaar eerder 4% zijn. Bitcoin is een hele nuttige activa, alleen het produceert niets. Net als goud een hele nuttige activa is, maar niets produceert.

Aandelen produceren wel iets en zijn daarom veel meer waard dan goud. 80 miljard dollar versus 10 miljard dollar. Applicaties op een blockchain produceren ook iets en zullen daarom veel meer waard zijn dan Bitcoin (of Ethereum).

Ik geloof dat de cryptomarkt over 10 jaar voor 80% uit applicaties bestaat. De activa achter deze applicaties worden ook wel tokens genoemd.

Zelf besteed ik dan ook 90 procent van mijn tijd aan applicaties, in plaats van Bitcoin of Ethereum.

Hoe de misvatting geld kost

Veel beleggers vinden crypto niet interessant omdat ze denken dat het niets produceert.

Ze worden waarschijnlijk misleid door de naam cryptomunten. Magische internetmuntjes kunnen toch nooit de wereld veranderen? En laat staan een mooi dividend opbrengen om je FIRE (Financial Independence, Retire Early) doelstelling te halen.

Je investeert liever niet in Dogecoin maar wel in dividendtoppers die je 7 procent op jaarbasis opleveren, wat ik helemaal snap.

Wat ik niet snap is dat je niet liever in de grootste financiële innovaties uit de afgelopen 100 jaar investeert. In een vorige blog had ik het bijvoorbeeld over Decentralized Finance (DeFi) applicaties die 10 keer zo efficiënt zijn als traditionele tegenhangers.

Ondertussen keren verschillende van deze DeFi apps een rendement uit van makkelijk 20% per jaar. Bij andere staat het dividendrendement zelfs op 80% per jaar.

Terwijl het eigenlijk te bizar voor woorden is dat een applicatie al dividend uitkeert nadat het een halfjaar bestaat. Maar omdat deze financiële applicaties zo efficiënt zijn, kunnen ze het zich makkelijk veroorloven om nu al inkomsten weg te geven.

Zelf heb ik zo’n beetje het meest slechte moment uitgekozen om in crypto te beginnen. December 2017. In de afgelopen jaren ben ik wel achter de financiële crypto applicaties gekomen.

Ook al was m’n instap de top van de vorige stierenmarkt, is m’n risicomanagement nog niet goed geweest en staan de meeste tokens in de afgelopen maanden 80% lager, doet m’n rendement het nog altijd beter dan 99 procent van de beleggers die de cryptomarkt verwarren met betaling, Bitcoin en Dogecoin.

Natuurlijk is crypto volatiel, maar dat is het dubbel en dwars waard. Ook al ben je een goede huisvader.

Hoe weinig verschil er eigenlijk zit tussen aandelen en tokens

Gelukkig voor alle aandelenbeleggers die nog niet in crypto zitten…

Tokens kunnen verdomd veel lijken op aandelen. Ze hebben meestal stemrecht in een (decentrale internet) organisatie en krijgen soms ook dividend uitgekeerd. Dat klinkt bekend, niet?

Natuurlijk zijn er ook verschillen tussen tokens en aandelen. Dit is voer voor een volgende blog.

Foto: Ivan Radic – Flickr – CC BY 2.0

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.