De eigenschap van crypto die iedereen onderschat

In de laatste 12 jaar is het opeens mogelijk om zelf, zonder hulp van een bank, met één druk op de knop waarde te versturen naar de andere kant van de wereld. Overigens doe je dat vele malen sneller dan een grote bank. Sinds de laatste 3 jaar is het opeens mogelijk om zelf te handelen met mensen van over de hele wereld, zonder de hulp van een broker.

De afgelopen 12 jaar heeft radicale financiële innovatie plaatsgevonden met behulp van de Bitcoin en de afgelopen jaren met name dankzij Ethereum.

Als belegger kan je natuurlijk veel geld verdienen door vroeg in innovatie te investeren. Daarom bekijken we in dit artikel hoe het kan dat crypto zo radicaal innoveert en waarom we in de toekomst waarschijnlijk nog veel meer kunnen verwachten.

Financiële vooruitgang: toen en nu

Voor de financiële crisis kwam financiële innovatie vooral vanuit banken of andere grote financiële instellingen. Innoveren was hier niet voor iedereen weggelegd. Je moet sowieso bij een bank werken en bovendien al wat jaartjes. Een stagiair wordt immers niet zomaar toegelaten om een nieuwe Collateralized Debt Obligation op de markt te brengen.

Nadat in 2008 de Bitcoin werd gelanceerd is de mogelijkheid om nieuwe financiële ideeën te implementeren compleet veranderd en daar is slechts één simpele reden voor:  opensourcecode.

Na de opkomst van het internet heeft de meeste vooruitgang in de wereld digitaal plaatsgevonden. Reden dat financiële bedrijven die zich richten op digitale innovatie het beter doen op de beurs dan financiële bedrijven die vooral in de traditionele sferen blijven hangen. De koers van Adyen gaat bijvoorbeeld veel harder dan die van ABN Amro.

De koers van Adyen moet het alleen wel afleggen tegen die van andere digitale financiële innovatie (Bitcoin en Ethereum). Dat heeft dus te maken met opensourcecode.

Wat is opensourcecode?

Opensourcecode is computercode alleen dan voor iedereen inzichtelijk. Wanneer Adyen computercode schrijft om hun producten efficiënter te maken wordt dat niet gedeeld. De innoverende code blijft in het bedrijf zelf.

Toen Sathosi Nakamoto (de anonieme bedenker van de Bitcoin) de code van de Bitcoin schreef, deelde hij dat met de wereld (op het opensourcecode platform Github). Iedereen kan met zijn eigen ogen zien hoe de Bitcoin werkt. Dat was ten eerste nodig voor hoe het betaalnetwerk werkt.

Tegelijkertijd was het voor iedere andere techneut mogelijk om de code te kopiëren en hierop te innoveren.

Het bekendste voorbeeld van innovatie op de Bitcoin is Ethereum, de tweede grootste cryptomunt op het moment. Vitalik Buterin (bedenker van Ethereum, toen was hij 19 jaar) zag de Bitcoin, vond het fundament goed, maar wilde meer mogelijkheden met de digitale munt.

Op het netwerk van de Bitcoin is het bijvoorbeeld alleen mogelijk om bitcoins te houden, ontvangen of versturen. Verder kan je niets met bitcoins. Zo is het niet mogelijk om op het netwerk een applicatie te ontwikkelen dat bijvoorbeeld handel faciliteert als een broker.

Daarom bedacht Buterin Ethereum. Een platform met meerdere mogelijkheden en nog steeds gebaseerd op opensourcecode. De vele applicaties die op Ethereum zijn gebouwd zijn ook voor 99% gebaseerd op opensourcecode.

Dat zet dus de manier van financiële vooruitgang op zijn kop. Want nu hoef je niet meer 10 jaar in een grote bank te werken wil je met iets nieuws kunnen komen. Nu is het voldoende om de computertaal van Solidity te spreken, kijken welke code er al bestaat en hier vervolgens op te verbeteren.

Een concreet voorbeeld

Het mooiste voorbeeld hiervan is Uniswap.

Het begon allemaal in 2016. Toen bedachten een aantal knappe koppen Bancor. De Bancor applicatie fungeert als een decentrale broker, ook wel een Automated Market Maker (AMM) genoemd.

Dankzij Bancor kan je via de blockchain van Ethereum in cryptomunten handelen. Gewoon vanuit je eigen Ethereum wallet (je portemonnee voor crypto’s). Je hoeft dus niet meer naar een broker, waar crypto’s toch altijd het kwetsbaarst waren voor hacks. Bovendien kan je met Bancor lekker het aanmeldproces bij een centrale broker overslaan.

Bancor kwam alleen nooit echt van de grond. Er was namelijk een eigen munt, BNT, nodig om handel te faciliteren. BNT fungeert bij Bancor als tussenschakel voor handel. Wil je van ethers naar bitcoins handelen, dan ging het van ethers , BNT naar bitcoins. Iedereen in het Bancor systeem was dus verplicht tot blootstelling aan BNT.

Hayden Adams (een techneut van begin 20) dacht dat dit veel beter kon. Hij lanceerde Uniswap. Hier wordt gehandeld zonder de tussenkomst van een eigen token. Het systeem werkte hierdoor allereerst veel efficiënter en had daarnaast veel meer aantrekkingskracht, omdat je zelf mocht bepalen aan welke crypto’s je blootstelling had.

In de afgelopen 2 jaar dat Uniswap bestaat is het uitgegroeid tot de grootste crypto applicatie ter wereld. De decentrale broker zette op het hoogtepunt begin september in één dag 1 miljard dollar aan handel om! In heel september iets meer dan 25 miljard dollar.

Hiermee haalde het bijvoorbeeld Coinbase dubbel en dwars in qua handelsvolume. Coinbase is één van de grootste crypto brokers ter wereld met ruim 1.000 man personeel. Niet slecht voor een team dat op twee handen te tellen is.

Dank je wel opensource

Uniswap was nooit mogelijk geweest zonder opensourcecode.

Indien Bancor de code voor zichzelf had gehouden, dan zou iedereen die voor decentrale handel was blootstelling moeten hebben aan een cryptomunt die je eigenlijk helemaal niet ziet zitten. Daarnaast zou iedere handelaar veel hogere kosten moeten hebben betaald en was de kans dus aanzienlijk dat decentrale handel helemaal niet van de grond zou zijn gekomen.

Dankzij opensourcecode hebben verschillende decentrale brokers nu meer dan 50 miljard dollar aan handel omgezet in de afgelopen maanden. En dat voor honderdduizenden wallets, in slechts een paar jaartjes. Dat is heel snel als je het vergelijkt met de situatie wanneer er geen opensourcecode was geweest.

Wil je ook profiteren van deze nieuwe wereld vol razendsnelle vooruitgang? Dan stay tuned, want we komen binnenkort met nieuwe research en tips, zodat jij hier concreet op in kan spelen.

Volg raja op de voet

Direct zien wanneer Raja een nieuwe kooptip plaatst? Meld je GRATIS aan!

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.