Nederland - 8 maart 2022 - crypto

Bitcoin-activiteit stijgt fors na uitsluiten Russische banken van SWIFT

door SVEN VAN GASSE

Een van de sancties van het Westen om Rusland te straffen voor de inval in Oekraïne was de uitsluiting van het internationale SWIFT-systeem. Hierdoor kelderde de Russische roebel waardoor Russen zich naar bitcoin wendden om de waarde van hun vermogen veiliger te stellen. Zo werd in Rusland maar liefst een premie van 40% betaald voor het ‘digitale goud’.

SWIFT is het berichtensysteem dat de financiële instellingen gebruiken voor grensoverschrijdende betalen te doen. Zowel de Verenigde Staten als de Europese Unie hebben onlangs enkele of alle Russische banken uit SWIFT verwijderd.

Het afsluiten van de Russische roebel van het mondiale systeem, leidde tot een forse sell off van de munt. In het weekend daalde de munt hierdoor met 20%. Sinds de inval is de roebel reeds de helft van zijn waarde verloren.

Omdat Russen de waarde van hun spaargeld proberen veilig te stellen, is bitcoin naar voren gekomen als één van de opties. Hierdoor werd bitcoin op een gegeven moment verhandeld tegen een premie van maar liefst 40%. Ook steeg het aantal actieve bitcoins hard. De activiteit op de blockchain was niet meer zo hoog gezien sinds mei 2020, tijdens de stevige crypto crash.

Bron: Delphi Digital
Foto: iStock

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.