Nederland - 2 augustus 2021 - Azië

China wil minder staal produceren

door STIJN

China is van plan minder staal te gaan produceren voor de rest van het jaar. Tijdens de eerste helft van 2021 lag de productie 12 procent hoger in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Een verlaging is echter bijna onmogelijk. De staalsector is één van de meest vervuilende sectoren, verantwoordelijk voor 10 tot 20 procent van de CO2-uitstoot. 

In een poging om de CO2-uitstoot te verminderen, wil China minder staal gaan produceren in de nabije toekomst. De vraag is echter of dit wel mogelijk is, vooral het herstel van de economie en de verhoogde vraag naar materialen. Tijdens de eerste helft van dit jaar, werd er al 12 procent meer staal geproduceerd. Marktkenners denken alleszins niet dat het realistisch is.

De staalsector is één van de meest vervuilende in China, goed voor 10 tot 20 procent van alle uitstoot. Als ze hun uitstoot willen terugdringen naar ‘net-zero’, is het cruciaal dat er iets veranderd in deze vervuilende sector. Volgens Paul Bartholomew, analist bij S&P Global Platts, moet China hard op de rem gaan staan willen ze hun staalproductie verminderen.

It would involve a real slamming on of the brakes to get that down. We think steel output will be up around 8-9% this year.

Analisten en marktkenners verwachten dat er wel minder geproduceerd zal worden tijdens de komende twee kwartalen, maar niet minder dan in het jaar 2020. Insiders uit de industrie beweren dat het niet mogelijk is om de productie zo hard te verlagen op dergelijke termijn.

Vraag naar staal

Maar de intentie is er wel in ieder geval. Een woordvoerder van de Chinese staalproducent Hesteel zei dat ze de nodige inspanningen zullen leveren om te voldoen aan de regels van de overheid. Gezien de hoge vraag naar staal, zal dit ongetwijfeld een grote uitdaging zijn.

Bartholomew zei dat er slechts één manier is om de productie te verlagen, en dat is de vraag naar staal doen verminderen. Dit is mogelijk door beperkingen op te leggen voor sectoren waar staal nodig is, zoals bv. de bouwsector en infrastructuur. Maar dat zou het verdere herstel van de economie in de weg kunnen staan. Wat de gevolgen zullen zijn voor de staalprijzen, is niet gekend.

Bronnen: CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.