Nederland - 22 november 2021 - Beursbrink

‘Staalprijzen kunnen nog fors blijven stijgen’

door STIJN

De grondstoffenprijzen zijn de afgelopen maanden fors gestegen, waaronder ook de staalprijzen. Volgens Tata STeel lijkt er ook niet meteen een einde te komen aan de prijsstijgingen op de staalmarkt. De afgelopen 7 tot 8 jaar was de gemiddelde prijs 450 dollar per ton, dat zou kunnen oplopen naar 750 tot 850 dollar per ton op lange termijn.

Het herstel van de wereldeconomie brengt een grote rally teweeg op de grondstoffenmarkten, dat is merkbaar bij tal van grondstoffen zoals olie, hout, staal en noem maar op. Vooral bij deze laatste is de stijging significant en lijkt de rally nog niet ten einde te zijn, aldus Tata Steel.

T.V. Narendran, managing director bij de Indiase staalgigant, verwacht dat de stijging van de staalprijzen de komende jaren zal aanhouden. De voorbije 7 jaar bedroeg de prijs voor een ton staal gemiddeld 400 tot 450 dollar. De komende jaren verwacht hij dat dit zal gaan stijgen tot 750 tot 850 dollar per ton. Met andere woorden, zo goed als een verdubbeling dus.

I expect it to be in that space and that range — fluctuating of course, but fluctuating at a higher level than we’ve seen in the past.

Staalmarkt

De reden hiervoor zou te maken met enkele wijziginen op de staalmarkt, waaronder de toenemende kosten en de dalende Chinese export. De afgelopen tien jaar exporteerde China meer staal dan India kon produceren. De Chinezen hadden/hebben een dominante rol binnen de markt, maar nu zijn de Chinese exporten gehalveerd waardoor er meer stabiliteit is.

Daarenboven komt de grootste vraag naar staal ook niet meer uit China, dat is ondertussen veranderd. Het Westen is namelijk massaal aan het investeren in infrastructuur wat de vraag naar staal hard doet stijgen. Narendran verwacht veel van de staalprijzen de komende tien jaar

Bronnen: Abigail Ng – CNBC

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.