Nederland - 10 december 2021 - Azië

Vooruitzichten Chinese vastgoedsector kunnen beter worden

door STIJN

Er is heel wat te doen omtrent de Chinese vastgoedsector met bedrijven zoals Evergrande Group en Kaisa Group die hun coupons niet kunnen uitbetalen wegens torenhoge schulden. Verschillende analisten zijn bewust van het gevaar binnen deze sector en voor de markten, maar de vooruitzichten hoeven niet rampzalig te zijn, in tegendeel zelfs.

De situatie binnen de Chinese vastgoedmarkt is zorgwekkend, dat is het minste wat je er van kan zeggen. Ondertussen zijn er twee grote vastgoedgiganten, Evergrande Group en Kaisa Group, die hun obligatiehouders niet kunnen uitbetalen wegens torenhoge schulden.

Maar Logan Wright, directeur bij consultingbedrijf Rhodium Group, ziet twee mogelijk factoren die de vastgoedsector nieuw leven kan inblazen en kan zorgen voor betere vooruitzichten.

Conditions are definitely emerging for a more constructive outlook for the Chinese property sector, for the economy as a whole, and for implications for risk assets.

Vastgoedmarkt

Het stabiliseren van de verkopen van onroerend goed en een betere toegang tot fondsen in China zou kunnen helpen de vastgoedmarkt in het land een duwtje in de rug te geven. Daar schuilen de problemen nu eenmaal, de verkopen zitten in een dalende trend waardoor de druk op vastgoedbedrijven toeneemt. Vandaar de verschillende ‘defaults’ van Kaisa en Evergrande.

Afgelopen maanden werd duidelijk hoe nijpend de situatie is toen Evergrande Group voor het eerst bekendmaakte dat ze problemen hebben om hun schulden terug te betalen. Op donderdag verlaagde ratingbureau Fitch Evergrande en Kaisa naar ‘restricted default’ nadat beide bedrijven hun respectieve terugbetalingstermijnen voor obligaties hadden gemist.

Deze problemen wegen op de Chinese economie en zouden een invloed kunnen hebben op de wereldeconomie. Beleggers en investeerders zijn zich hiervan bewust en houden de situatie in de gaten. De komende dagen vindt de jaarlijkse China Central Economic Work Conference plaats, een evenement die economen en analisten met argusogen zullen volgen.

Bronnen: Yen Nee Lee – CNBC

Foto: PublicDomainPictures – Pixabay

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.