Nederland - 24 augustus 2018 - Beursblik

Beursplein 5 opent vermoedelijk nipt in het groen

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat vrijdag naar verwachting licht hoger van start. Wall Street deed donderdagavond nog een stapje terug, terwijl het beeld in Azië vanochtend verdeeld is.

Futures op de AEX index wezen ruim een half uur voor de beursgong op een winst van 0,1 procent. Donderdag sloot de hoofdgraadmeter van het Damrak nog fractioneel in het rood na een winstreeks van drie handelsdagen. De volumes en volatiliteit waren laag en handelaren spreken van “typische zomersessies”.

“Het was [donderdag op Wall Street] heel rustig. De handelsvolumes lagen 12 procent onder het twintigdaagse gemiddelde. Ik hecht weinig waarde aan dit soort rustige markten”, stelde Mike Antonelli, handelaar bij Robert W. Baird.

De markt leek, gelet op het koersverloop, niet erg onder de indruk van de politieke storm rondom de Amerikaanse president Donald Trump. “Tegenstanders van de president zien hun kansen schoon om Trump neer te sabelen, na de ontwikkelingen rond Michael Cohen en Paul Manafort”, aldus marktanalist David Madden van CMC Markets.

Manafort werd schuldig bevonden aan bank- en belastingfraude, terwijl Cohen verklaarde tegenover een rechter in opdracht van Trump in 2016 campagnefinancieringsregels te hebben overtreden met geheime betalingen aan twee vrouwen die mogelijk affaires met Trump hebben gehad.

Volgens Trump zelf zal de aandelenmarkt overigens crashen als hij wordt afgezet. Hij zei dat in een interview met de Amerikaanse zender Fox. Trump verwacht dat zijn critici en tegenstanders een poging zullen doen een afzettingsprocedure te beginnen. Hij zei dat hij zich schrap zal zetten, mocht het zover komen.

Analist Corné van Zeijl van Actiam meent dat Trump een punt heeft. “Volgens Trump zal de beurs hard dalen als hij wordt afgezet. Daar zou hij wel eens gelijk in kunnen hebben. Politieke onzekerheid is nooit goed. Tijdens het Watergate schandaal daalde de beurs met 14 procent”.

Ook traden donderdag heffingen met een onderliggende waarde van 16 miljard dollar op Chinese goederen in werking. Net als gisteren geven de Chinese aandelenmarkten vanochtend terrein prijs, terwijl andere Aziatische beurzen, onder meer Tokio en Sydney, juist in het groen noteren.

De prijs voor een vat ruwe olie sloot donderdag in New York vlak op op 67,92 dollar. Woensdag steeg de olieprijs nog flink na een hoger dan verwachte daling van de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week. In de Aziatische handel vanochtend koersten de olieprijzen tot 0,7 procent in het groen. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend op 1,1565, ten opzichte van een stand van 1,1576 bij het sluiten van de Europese beurzen donderdag.

Op het macro-economische vlak hebben beleggers vandaag oog voor cijfers over de aankopen van Amerikaanse duurzame goederen in juli. Daarnaast kan nieuws vanuit het symposium voor centrale bankiers in Jackson Hole de markt misschien in beweging zetten.

Bedrijfsnieuws

De Roermondse funderingsspecialist Sif zag in de eerste helft van 2018 de resultaten onder druk staan door een onderbezetting, waarvoor ook was gewaarschuwd. Afgelopen halfjaar kwam de bijdrage, dat wil zeggen de omzet minus de kosten voor grondstoffen, werk door onderaannemers, logistiek en andere externe projectgerelateerde posten, uit op 45,6 miljoen euro. In de eerste helft van 2017 was dit 74,4 miljoen euro. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat (EBITDA) daalde afgelopen halfjaar van 33,7 miljoen naar 14,0 miljoen euro.

De omzet van de wetenschappelijke uitgever Brill steeg in de eerste zes maanden van 2018 op jaarbasis met 0,1 miljoen euro naar 16,1 miljoen euro. De EBITDA daalde van 1,1 miljoen naar 0,7 miljoen euro en de aangepaste EBITDA-marge ging van 7,0 naar 4,4 procent.

Aandeelhouders van PostNL krijgen een nieuw aandeel PostNL per 41,6085 dividendrechten. Het interimdividend van 0,07 euro per aandeel zal vanaf 27 augustus 2018 betaalbaar worden gesteld.

Slotstanden Wall Street

De Dow Jones index eindigde donderdag 0,3 procent lager op 25.656,98 punten, de toonaangevende S&P 500 index stond 0,2 procent lager op 2.856,98 punten en de Nasdaq noteerde 0,1 procent lager op 7.878,46 punten. De Nasdaq stond het grootste deel van de dag in de plus, maar moest aan het eind van de handelsdag terug. Daarmee lukte het de Nasdaq niet om zes dagen op rij hoger te sluiten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.