Nederland - 6 augustus 2019 - Europa
door REDACTIE BEURSBRINK

Geen herstel in zicht voor Amsterdamse beurs

(ABM FN-Dow Jones) Beursplein 5 gaat dinsdag naar verwachting opnieuw in het rood van start. Op Wall Street sloot hoofdgraadmeter S&P 500 index maandagavond drie procent lager, terwijl ook het sentiment in Azië vanochtend negatief is.

Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een verlies van 1,0 procent. Maandag sloot de index nog 2,4 procent lager, na een verlies van 3,2 procent vrijdag.

De aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump eind vorige week van aanvullende heffingen op Chinese importen heeft geleid tot een escalatie van het handelsconflict, en een verzuring van het sentiment op de internationale aandelenbeurzen.

In een reactie op de aankondiging meldde China maandag dat het is gestopt met het kopen van Amerikaanse landbouwproducten. China is een van de grootste importeurs van Amerikaanse landbouwproducten.

Daarvoor liet China al de ondersteuning van de yuan los, waardoor de munteenheid voor het eerst in een decennium noteerde boven de grens van 7 ten opzichte van de dollar. Een zwakke yuan leidt tot een sterkere handelspositie.

“China heeft de prijs van zijn valuta laten dalen tot een bijna historische dieptepunt. Dit wordt valutamanipulatie genoemd”, aldus de reactie van Trump.

Volgens analist Michael Hirson van Eurasia Group zijn de Chinezen evenwel juist gestopt met het manipuleren van hun valutakoers. “Ongeacht hoe je het bekijkt, de simpele waarheid is dat China [in het verleden] juist intervenieerde om te voorkomen dat de valuta verzwakte, niet om te voorkomen dat die sterker werd”, zei Hirson.

Vanochtend noteerde het muntpaar dollar/yuan op 7,0409.

De Aziatische beurzen noteren vanochtend eensgezind lager, maar de dalingen vallen relatief mee na de zware koersverliezen in Europa en Amerika. De beurzen in Hong Kong en Tokio geven circa 0,7 procent prijs. Sydney is de negatieve uitschieter met een verlies van 2,3 procent.

Wall Street was maandagavond eveneens in mineur door het escalerende handelsconflict, terwijl ook de nasleep van het Amerikaanse rentebesluit van vorige week, waarbij de Fed minder dovish bleek over het toekomstige monetaire beleid dan eerder werd verwacht, nog nagalmde.

Apple verloor maandag bijna 5,0 procent, terwijl beleggers de blootstelling van de techreus aan China probeerden in te schatten.

De september-future voor een vat ruwe olie daalde daarnaast maandag 1,7 procent, ofwel 0,97 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 54,69 dollar. Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1204.

De macro-economische agenda is vandaag nagenoeg leeg. Wel werd al bekend dat de Nederlandse inflatie in juli iets is gedaald. De prijzen stegen afgelopen maand met 2,5 procent. In juni was dit nog 2,7 procent.

De Duitse fabrieksorders zijn in juni weer gestegen. De orders namen in juni gecorrigeerd voor seizoensinvloeden op maandbasis met 2,5 procent toe. Op jaarbasis daalden de orders nog wel, met 3,6 procent. De binnenlandse orders liepen in juni met 1,0 procent op maandbasis terug, terwijl de buitenlandse orders met 5,0 procent stegen.

Bedrijfsnieuws

Jefferies verlaagde het koersdoel voor PostNL van 2,00 naar 1,80 euro met een onveranderd Houden advies. De cijfers die PostNL maandag over het tweede kwartaal presenteerde, waren wel beter dan verwacht, aldus analist David Kerstens. Hij wees tevens op de verrassende aankondiging van een interim dividend, “ondanks een verslechterende balans”. Bij Berenberg menen de analisten dat hoewel de cijfers van PostNL over het eerste kwartaal meevielen, de zorgen nog niet over zijn.

Het Duitse vervoersbedrijf Deutsche Bahn overweegt een beursgang van zijn dochter Arriva waarbij het bedrijf een notering zou krijgen aan Euronext Amsterdam.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag 3,0 procent tot 2.844,74 punten, de Dow Jones index verloor 2,9 procent op 25.717,74 punten en de Nasdaq sloot 3,5 procent lager op 7.726,04 punten.

Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.