Nederland - 27 juni 2021 - Beursbrink

Slinkende voorraden doen olieprijzen stijgen naar hoogste niveau in 3 jaar

door STIJN

Het optimisme op de oliemarkt is bijzonder hoog, vooral gezien de prijzen zijn gestegen naar de hoogste niveau van de afgelopen 3 jaar. Er zijn tal van factoren die de olieprijzen de hoogte induwen. Maar de meest recente katalysator zijn de slinkende olievoorraden. Dit is bijzonder gunstig, vooral in combinatie met de toenemende vraag naar olie.

Een vat WTI crude noteert momenteel rond de 73,50 dollar, een vat Brent crude rond de 75,55 dollar. Olie zit op dit eigenste moment op het hoogste prijsniveau van de afgelopen 3 jaar. Niet alleen het herstel van de wereldeconomie en de toenemende vraag naar olie werken dit in de hand, ook de slinkende olievoorraden in de USA zijn gunstig voor de oliemarkt.

Hogere olieprijzen zijn meer dan welkom voor olieproducerende landen en bedrijven. Vooral voor Amerikaanse schalieproducenten is dit goed nieuws. In de Amerikaanse staat Alberta, waar veel olie in de grond zit, komt er dankzij de hogere olieprijzen elke dag 10 tot 15 miljoen dollar in het laatje. Econoom Trevor Tombe benadrukt hoe hoog de inkomsten zijn op dit moment.

We receive a lot of revenues from royalties on oil and gas sales, and when prices are high, that means revenues of oil producers are high and the royalty payments that they make are high.

Momentum

Zelfs met de verwachting dat de OPEC+ de olieproductiebeperkingen stilletjes aan gaat opheffen de komende kwartalen, blijven de olieprijzen zonder aarzeling stijgen. Met andere woorden, het vertrouwen op de oliemarkt is bijzonder groot. Vooral gezien de wereldeconomie steeds beter aan het herstellen is van de pandemie nu steeds meer mensen gevaccineerd zijn.

Er heerst ook een consensus onder marktkenners en analisten dat de olieprijs de komende 12 maanden kan stijgen tot 100 dollar per vat. Dat scenario is zeker mogelijk gezien het momentum en de positieve vooruitzichten omtrent de wereldecnomie.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: PxHere

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.