VIP ACTIE

Word een VIP!
Europa - 15 augustus 2019 - Aandelen

Damrak start vlak na koersval New York

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs gaat donderdag naar verwachting neutraal van start. Futures op de AEX index wijzen een uur voor de beursgong op een verlies van 0,1 procent. Indexzwaargewicht Royal Dutch Shell noteert vandaag ex-dividend.

De AEX-index daalde woensdag nog 1,6 procent tot 536,66 punten, nadat de Amerikaanse markt voor staatsleningen een recessiesignaal afgaf dat niet meer werd gezien sinds de kredietcrisis van 2008.

De zorgen over een dreigende recessie escaleerden, nadat de tienjarige rente woensdag tussentijds onder de tweejarige rente uitkwam. Deze zogenaamde omgekeerde rentecurve wordt over het algemeen als een signaal gezien dat er een recessie op komst is. Het was voor het eerst sinds 2007 dat de tienjaarsrente onder de tweejaarsrente uitkwam.

Beleggers waren al terughoudend aan de handelsdag begonnen, nadat uit data bleek dat de economie van Duitsland krimpt en de industriële productie van de eurozone onder druk staat. Het optimisme van dinsdag over uitstel van Amerikaanse handelstarieven op Chinese goederen smolt daarmee weg.

Ton Simonts, Senior Financial Economist van KBC, bestempelde de bewegingen van woensdag als een ‘perfect storm’, waarin het waarschuwingssignaal op de obligatiemarkt samenviel met nieuwe bewijzen dat de Duitse industrie blijft krimpen en ook de Chinese economie verder afzwakt.

Op Wall Street daalde de hoofdgraadmeter Dow Jones index woensdagavond meer dan drie procent. De financiële waarden JP Morgan Chase en Goldman Sachs waren de sterkste dalers van de Dow met verliezen van achtereenvolgens ruim 4,0 procent en krap vier procent.

Nabeurs in New York kon Cisco Systems niet overtuigen. De producent van netwerkapparatuur voorziet amper omzetgroei in het lopende kwartaal en het aandeel koerste in de elektronische handel 6,3 procent lager, na een verlies van vier procent in de reguliere sessie.

In China werd de fix van de referentiekoers voor de Chinese yuan vanochtend vastgesteld op 7,0268. Het is nu de zesde opeenvolgende handelsdag waarin de People’s Bank of China de koers op een lager niveau dan de psychologisch belangrijke 7-yuan per dollar vastzette.

In Azië noteerde de beurs in Hong Kong vanochtend nipt in het groen, na forse verliezen eerder deze week vanwege aanhoudende demonstraties voor minder Chinese politieke inmenging.  De beurs in Sydney daalde daarentegen bijna drie procent, terwijl de Nikkei index in Tokio 1,4 procent prijs gaf.

De september-future voor een vat ruwe olie daalde woensdag 3,3 procent, ofwel 1,87 dollar, op de New York Mercantile Exchange, tot 55,23 dollar. De prijsvorming kwam onder druk te staan, nadat uit de meest recente data van de Amerikaanse Energy Information Administration bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen.

Het muntpaar euro/dollar noteerde vanochtend op 1,1149.

Voor macro-economisch kijken beleggers vandaag vooral naar een trits van cijfers die in Amerika worden vrijgegeven. Gelet op de recessie-angst kunnen deze cijfers op extra aandacht rekenen.

Onder meer de wekelijkse steunaanvragen, de detailhandelsverkopen, arbeidskosten, de Philadelphia Fed index en de NY Empire State index staan geagendeerd. Ook verschijnen industriële productiedata, vertrouwensdata van huizenbouwers en de bedrijfsvoorraden.

Bedrijfsnieuws

De operationele inkomsten van NN Group daalden afgelopen kwartaal op jaarbasis van 508 miljoen tot 445 miljoen euro. De consensus mikte hier op 451 miljoen euro. NN schroefde daarnaast de totale kosten met 306 miljoen euro terug ten opzichte van de kostenbasis in heel 2016. De Solvency II-ratio kwam uit op 210 procent. Dit was 213 procent en verwacht werd een daling tot 204 procent.

Aegon heeft in het eerste halfjaar van dit jaar meer winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar maar zag het onderliggende resultaat dalen. Onderliggend daalde het resultaat met 5 procent van 1.064 miljoen tot 1.010 miljoen euro, terwijl de verwachting van analisten lager lag op 988 miljoen euro. Aegon gaf aan dat de daling te verklaren valt door lagere fee-inkomsten in de VS en investeringen in groei.

Het onderliggende operationele resultaat (EBITDA) van ForFarmers  daalde in de eerste helft van 2019 op jaarbasis met 31,5 procent 35,8 miljoen euro, bij een onderliggende winst die met 61,5 procent omlaag kwam en stokte op 11,9 miljoen euro. Deze cijfers komen onder de verwachtingen van analisten van IEX uit.

Slotstanden Wall Street

De toonaangevende S&P 500 index daalde woensdag 2,9 procent tot 2.840,59 punten, de Dow Jones index verloor 3,1 procent op 25.479,42 punten en de Nasdaq sloot 3,0 procent lager op 7.773,94 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

VIP ACTIE

Word een VIP!
E-mail icon

Aandelen nieuws Europa

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Europa

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.