Americas - 8 oktober 2020 - Aandelen

Betwiste uitslag Amerikaanse verkiezingen groot risico

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) Saxo Bank ziet een kans van 40 procent dat de uitslag van de Amerikaanse presidentsverkiezingen betwist zal worden, terwijl dat grote risico nog nauwelijks is ingeprijsd op de beurzen. Dat schrijft econoom Steen Jakobsen van de Deense bank in een vooruitblik op het vierde kwartaal.

De econoom van de bank hekelt bovendien het gebrek aan visie bij beide presidentskandidaten.

Bij een betwiste verkiezingsuitslag kan het weken tot maanden duren voordat definitief duidelijk is wie de komende vier jaar president van de Verenigde Staten zal zijn. Dit kan dramatisch uitpakken voor de financiële markten, waarschuwde Jakobsen.

Niet alleen zullen de aandelenbeurzen fors dalen, maar zeker als de onzekerheid voortduurt, is er kans op veel volatiliteit financiële markten, met een inzakkende dollar en een run op goud, voorspelt de bank.

De kans dat Joe Biden wint ziet Jakobsen eveneens op 40 procent. In dat geval verwacht hij ook lagere aandelenkoersen, vooral in de techsector, terwijl duurzame fondsen het juist goed zullen doen. Als er een nieuw steunpakket met overheidsgeld komt, zal de rente stijgen.

De kans op winst van president Donald Trump wordt ingeschat op 20 procent. Dit zou een opluchtingsrally geven op de aandelenmarkten, aanhoudende volatiliteit, meer spanningen tussen de VS en China en weinig kans op een stevig steunpakket.

Jakobsen spreekt van “het grootste politieke risico in decennia”, ook gezien de toenemende ongelijkheid en sociale onrust. Hij hekelt het huidige beleid van de centrale banken en overheid, die alles aangrijpen om de economie niet te hoeven veranderen, met hun vrijwel onbeperkte steunmaatregelen. Dit zal onder geen van beide presidenten veranderen, verwacht hij. Beide presidentskandidaten hebben geen visie op de toekomst, volgens de econoom. “Het zijn twee oude mannen.”

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.