Nederland - 21 november 2020 - Beursbrink

Olieprijzen stijgen nauwelijks ondanks vaccinhoop

door STIJN

Het nieuws omtrent de verschillende coronavaccins wordt steeds positiever. Pfizer heeft zelfs gezegd dat hun droomscenario zou kunnen uitkomen, namelijk de distributie van hun vaccin voor Kerstmis. Op de aandelenmarkten is alvast een stijgende trend merkbaar, echter blijven de olieprijzen maar kwakkelen en lijken niet te kunnen stijgen naar hogere oorden.

Na de bekendmaking van de resultaten van het Pfizer-vaccin begin deze maand, stegen de olieprijzen met 10 procent de dagen erna. Maar van die positieve stemming blijft niet veel meer over. Sinds die stijging, is de beweging op de oliemarkt matig gebleven terwijl aandelenkoersen wel hard stijgen door het positieve nieuws omtrent de verschillende coronavaccins.

Ole Hanssen, grondstoffenstrateeg bij Saxo Bank, benadrukt dat olie de werkelijke situatie weerspiegelt. En die is helaas niet zo positief als het lijkt. Op dit moment is er effectief nog altijd een lage vraag naar olie wegens de lage economische activiteiten.

With a Covid-19 vaccine unlikely to ride to the rescue of the global oil market for some time, the combination of weaker demand and rising oil supply provides a difficult backdrop to the meeting of OPEC+ countries due to take place on 1 December.

Vraag en aanbod

Investeerders en beleggers werden de afgelopen dagen niet positiever over olie, aangezien de vaccinhoop wordt gecompenseerd door de ‘bearishness’ op de kortere termijn. De nieuwe lockdowns, de verwachtingen van een dubbele-dip-recessie in Europa en een stijgende Libische olieproductie aan de aanbodzijde hebben een neerwaartse druk op de olieprijzen.

De OPEC+ denkt er aan om hun productiebeperkingen drie maanden langer vol te houden zodat het aanbod van olie niet toeneemt. Toch zal dit vermoedelijk niet voldoende zijn om de olieprijzen te doen stijgen. Investeerders hebben positief nieuws nodig langs de vraagzijde en dat komt er alleen van zodra de wereldeconomie opnieuw herstelt en COVID-19 geen bedreiging meer is.

Bronnen: Oilprice.com

Foto: Pxfuel

E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.