Americas - 9 september 2021 - Aandelen

Amerikaanse futures wijzen omlaag

door REDACTIE BEURSBRINK

(ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse beurzen gaan donderdag een lagere opening tegemoet, in afwachting van een wekelijks werkloosheidscijfer uit de VS en een rentebesluit van de Europese Centrale Bank.

Futures op de toonaangevende S&P 500 index noteerden rond lunchtijd tot 0,3 procent in het rood. De Nasdaq-future wijst op een openingsverlies van 0,2 procent.

Optimisme bij beleggers is deze week teruggezakt, nadat een banenrapport vorige week vrijdag liet zien dat het tempo waarin bedrijven nieuwe medewerkers in dienst nemen sterk is vertraagd. Ook zijn er signalen dat het economische herstel in de loop van de zomer is afgezwakt door de deltavariant van het coronavirus.

Onzekerheid over het moment waarop de Federal Reserve en de ECB hun stimuleringsprogramma’s gaan afbouwen heeft ook een drukkend effect op de stemming, volgens fonds- en vermogensbeheerders. “We zijn iets voorzichtiger”, zei Charles Hepworth van GAM Investments. “Het voelt wel alsof mensen een beetje bang worden van de waarderingen. De besmettelijkheid van de deltavariant is een bedreiging voor de groei van de wereldeconomie. Als je te snel gaat taperen, dan loop je het risico dat je het herstel ontspoort.”

De volatiliteits- of angstindex VIX steeg iets naar 19.

De ECB publiceert om kwart voor twee het rentebesluit en presenteert ook nieuwe ramingen voor groei en inflatie. Sommige beleggers denken dat de centrale bank ook zijn plannen zal aankondigen voor het afbouwen van het stimuleringsprogramma tijdens de coronapandemie.

“De echte onbekende is of de ECB zijn inflatie- en groeivoorspellingen aanpast”, zei Agnès Belaisch van Barings Investment. “Als de inflatieverwachting dichter naar 2 procent opschuift, kan de markt zich afvragen of de inflatie over die doelstelling heen zal schieten en of de ECB dan misschien de rente moet verhogen.”

RBC verwacht een “zachte taper” van de ECB: een trager tempo van stimulering, maar toch duifachtiger dan de meeste centrale banken uit de G-10-landen.

Om half drie volgen de wekelijkse cijfers over nieuwe werkloosheidsuitkeringen in de VS. Behalve inflatie is ook de arbeidsmarkt een belangrijke indicator waar de Federal Reserve naar kijkt voor zijn monetaire beleid. Economen voorzien een daling van de jobless claims van 340.000 naar 335.000.

De olieprijs steeg. Een oktober-future West Texas Intermediate steeg 0,1 procent tot 69,39 dollar. Brent-olie werd 0,2 procent duurder op 72,76 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1835. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er 1,1822 op de borden.

Bedrijfsnieuws

Lululemon Athletica heeft de winstverwachtingen sterk overtroffen en het aandeel lijkt 14 procent hoger te openen. De fabrikant van sportieve vrijetijdskleding verhoogde zijn winstverwachtingen voor het hele boekjaar ook fors.

Aandelen van de Chinese gameproducenten Tencent Holdinga en NetEase gingen donderdag onderuit op het nieuws dat de Chinese autoriteiten voorlopig geen nieuwe games gaan goedkeuren, en opdracht gaven om strengere regels voor de branche te gaan toepassen. Tencent daalde 8,5 procent, NetEase 11 procent.

United Airlines geeft zijn personeel meer tijd om zich te laten vaccineren tegen het coronavirus. De vliegmaatschappij was de eerste in de VS die vaccinatie verplicht stelde voor zijn personeel. Woensdag zei het bedrijf dat medewerkers die om medische of religieuze gronden zijn vrijgesteld met onbepaald verlof gaan en later mogelijk terug kunnen komen met behulp van betere tests en mondkapjes.

GameStop heeft het afgelopen kwartaal het verlies weten te verkleinen dankzij een hogere omzet, zo bleek woensdagavond. Toch viel het verlies tegen. Het meme-aandeel lijkt ruim 8 procent lager te gaan openen.

Energy Vault, dat hernieuwbare energie opslaat door een toren van blokken op te bouwen met een hijskraan, wil naar de beurs tegen een waardering van 1,6 miljard dollar. De toren die met wind- of zonne-energie is opgebouwd, laat kinetische energie vrijkomen door de blokken te laten vallen wanneer er een piek in de vraag is naar stroom. Zo kan weer stroom worden opgewekt.

Slotstanden

De Amerikaanse beurzen sloten woensdag lager. De toonaangevende S&P 500 index daalde 0,1 procent tot 4.514,07 punten, de Dow Jones index verloor 0,2 procent op 35.031,07 punten en de Nasdaq sloot 0,6 procent lager op 15.286,64 punten.

Door: ABM Financial News.
[email protected]
Redactie: +31(0)20 26 28 999

© Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved. Any redistribution, duplication or archiving prohibited. ABM Financial News B.V. and the provider of this website/application do not warrant the accuracy of any News Content provided and shall not be liable for any errors, inaccuracies or delays in the content, or for any actions taken in reliance thereon.

E-mail icon

Aandelen nieuws Americas

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Americas

0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.