Nederland - 22 mei 2023 - beleggen
door STIJN

Olie daalt derde dag op rij door schuldenplafond

De olieprijzen zijn nu al drie dagen op rij aan het dalen door de onzekerheid omtrent de gesprekken over het Amerikaanse schuldenplafond. De gesprekken zijn de afgelopen dagen verschillende keren gestopt omwille van onenigheden. Ook het trage herstel van de Chinese economie en de kans op een Amerikaanse recessie spelen mee.

De prijs voor een vat WTI crude is aan het dalen richting 70 dollar per vat. Een maand geleden noteerde deze prijs nog rond de 82 dollar per vat. Er zijn een aantal factoren die wegen op de oliemarkt, zoals bijvoorbeeld de impasse omtrent het Amerikaanse schuldenplafond en het trage herstel van de Chinese economie. Er is ook niet meteen beterschap in zicht.

De recente druk komt voornamelijk door de moeilijke gesprekken omtrent het schuldenplafond. Tijdens het weekend leek er geen vooruitgang meer mogelijk te zijn tussen de republikeinen en de democraten met als gevolg dat de gesprekken werden gestaakt. Vandaag zullen president Biden en House Speaker Kevin McCarthy elkaar ontmoeten nadat de gesprekken door de onderhandelaars werden verdergezet.

Grondstoffen

De benchmark voor ruwe olie dreigt een vijfde achtereenvolgende negatieve maand te boeken in wat de slechtste reeks sinds 2017 zou zijn. Naast de gevolgen van de impasse omtrent het schuldenplafond, maken investeerders zich zorgen over de impact op de vraag naar energie van China’s matige economisch herstel en de mogelijkheid van een recessie in de USA.

Olie daalde maandag samen met andere grondstoffen, zoals bv. koper en ijzererts. De Bloomberg Commodity Index verloor dit jaar ongeveer 9 procent en noteerde vorige week op de laagste slotkoers sinds eind 2021. De sterke stijgingen van 2022 maken nu plaats voor een terugkeer naar het normale.

Bronnen: Yongchang Chin – Yahoo Finance

Foto: Juan Carlos Huayllapuma/CIFORFlickrCC BY-ND-NC 4.0

Gerelateerd
E-mail icon

Aandelen nieuws Nederland

Meld je nu aan en ontvang gratis updates over aandelennieuws uit Nederland

Abonneer
Laat het weten als er
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

We vinden het jammer dat u stopt...

Weet u zeker dat u uw BeursBits-abonnement wilt stopzetten? Door hieronder op Stopzetten te drukken, maak u uw opzegging definitief.